Utbildningspaketet som lanseras på Fadimedagen riktar sig mot pedagoger i grundskolan och gymnasiet samt anställda vid socialförvaltningen, och är en del i kommunens satsning att förbättra arbetet kring hedersrelaterat våld och förtryck.
Utbildningsmaterialet är uppbyggt som ett årshjul med tips och råd kring hur man kan agera inför exempelvis skollov. När personal upptäcker barn eller unga som lever i en hederskontext ska de larma socialtjänsten, som arbetar vidare med ärendet.
Se mer i klippet ovan.
Är du själv utsatt? – Hit kan du vända dig:
Kvinnofridslinjen
Nationellt centrum för kvinnofrid bemannar på uppdrag regeringen telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020-50 50 50
Akuta händelser
Vid akuta händelser bör du kontakta 112 för att snabbt få hjälp. Om det inte är en akut händelse men du ändå behöver kontakt med sjukvård går det att ringa till 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.
Organisationer
Det finns också frivilligorganisationer som kan hjälpa och ge dig stöd, läs mer på den här sidan: hedersförtryck.se.
Bris
För den som är under 18 år går det att ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma så länge den som ringer in inte berättar vad den heter eller var den bor. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.
Ungdomsmottagningen
På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går
Kvinnojourer
Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.
Socialtjänsten
De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit det går att ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.
Unizon
Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.