• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Andelen bakterier som är resistenta mot antibiotika fortsatte att öka i fjol i EU-länderna. Foto: TT/ Cornelius Poppe

Resistenta bakterier växande problem

Uppdaterad
Publicerad

Andelen bakterier som är resistenta mot antibiotika fortsatte att öka i fjol i EU-länderna.

Andelen bakterier som är resistenta mot antibiotika fortsatte att öka i fjol i EU-länderna, enligt en rapport från den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Ökningen gäller merparten av de bakterier som övervakas, enligt myndigheten.

I rapporten konstaterar myndigheten att bakterieresistensen är ett hot mot både folkhälsa och patientsäkerhet, men även mot Europas ekonomier, skriver Dagens Nyheter.

– Det här är inte bara en ”vargen kommer”- diskussion, det här är realitet. Det pedagogiska problemet är att det går långsamt och kommer smygande, säger Johan Struwe, läkare vid svenska Folkhälsomyndigheten, till tidningen.

Rapporten publicerades på fredagen, med anledning av att den 18 november är Europeiska antibiotikadagen.

Fakta: Antibiotikaresistens

Ökad och ofta okontrollerad användning av antibiotika har gjort att problemen med bakterier som blir resistenta mot antibiotika ökar.

De nordiska länderna har mindre problem med resistens än andra delar av världen.

En WHO-rapport från 2014 pekar på vikten av återhållsamhet med att skriva ut antibiotika, och att bara använda läkemedel utskrivna av en läkare.

Både EU, Världshälsoorganisationen och den europeiska smittskyddsmyndigheten arbetar mot antibiotikaresistens. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.