• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Maria Strømme är professor i nanoteknologi och arbetar med materialet Upsalite på Ångströmlaboratoriet i Uppsala. Foto: SVT

Uppsalamaterial kan ersätta antibiotika

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalamaterialet Upsalite upptäcktes av forskare vid Ångströmlaboratoriet 2013. Nu har samma forskarlag hittat ett nytt användningsområde – i hudkräm. Materialet hämmar tillväxten av hudbakterier och kan komma att användas istället för antibiotika.

Det surrar och brummar i tekniklabbet på Ångströmlaboratoriet. Ett flertal experiment och tester utförs just nu på materialet

Sara Frykstrand, doktor teknisk fysik, var med och gjorde upptäckten av Upsalite. Foto: SVT

Upsalite. Hittills har forskarlaget fokuserat på hur materialet kan användas som fuktupptagninsmaterial för känslig elektronik och för att leverera läkemedel i de nanometer stora hålrummen som finns i materialet. Men nu har forskarna upptäckt ett helt nytt användningsområde.

– Vi har upptäckt att Upsalite kan hindra tillväxt av bakterier som är vanligt förekommande på hud, en så kallad bakteriostatisk effekt, säger professor i nanoteknologi, Maria Strømme.

Vad ser ni för användningsområden?

– Man kan använda det här materialet istället för att använda antibiotika eller läkemedel för personer som till exempel har akne.

Hudkräm

I den nya studien visar forskarna på att materialet har en hämmande effekt på den antibiotikaresistenta bakterien Staphylococcus epidermidis. Nu tror de att Upsalite kan användas i hudkrämer eller andra typer av läkemedel som appliceras på huden istället för att använda antibiotika.

– Vi vet sedan tidigare att Upsalite är hudvänligt, det har vi visat i studier. Och nu har den nya studien visat att det dessutom kan hindra tillväxt av bakterier som finns i till exempel akne och olika vårdrelaterade infektioner. Det här öppnar upp för många ytterligare intressanta tillämpningsområden.

Vad är det för områden?

– Just nu fokuserar vi väldigt hårt på att utveckla Upsalite som fuktupptagningsmaterial för känslig elektronik och för att formulera svårlösliga läkemedel, de är de viktigaste huvudspåren. Men härnäst ligger nog smink och hudapplikationer baserat på de här nya fynden som vi har gjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.