Logopeden Madeleine Holmqvist på Akademiska sjukhuset i Uppsala träffar patienter med könsysfori regelbundet för att hjälpa dem att arbeta med rösten. Hennes roll i vården för transpersoner är att hjälpa dem att hitta en röst som stämmer överens med könsidentiteten. Behandlingen varierar mellan transkvinnor och transmän.
Uppsala har nyligen blivit samarbetspartner med Region Stockholm i transvården. Ett samarbete som logopeden Madeleine Holmqvist ser fram emot.
Hoppas korta köerna
– Vi är glada att vi har det här samarbetet inom transvården – och inom röstbehandlingen vid könsdysfori, säger Madeleine Holmqvist.
Madeleine Holmqvist berättar att köerna blivit längre för den här patientgruppen och hoppas på att de ökade resurserna utökas ytterligare.
I videon: Se hur logopeden jobbar med patienterna.
Skillnaden i vården mellan transkvinnor och transmän
För transkvinnor:
En person som önskar få en mer kvinnlig röst blir erbjuden röstbehandling under en längre period. Behandlingen fokuserar bland annat på målton, artikulation och intensitet i rösten.
För transkvinnor kan det också bli aktuellt med en stämbandsoperation för att få en ljusare röst.
För transmän:
En person som önskar få en mer manlig röst kan få hormonbehandling med testosteron. Testosteronet gör att stämbanden blir tjockare och därmed kan personen få mörkare röst.
I och med hormonbehandlingen är behovet för röstbehandling hos logoped inte lika stort för män som hos kvinnor.
Källa: 1177 Vårdguiden