• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Debatten är ofta hätsk mellan ”vargkramare” och ”varghatare”. Foto: TT

Forskare avlivar myten om den farliga vargen

Uppdaterad
Publicerad

Vargen både fascinerar och skrämmer, trots att det på snart 200 år inte har skett någon attack mot människa av varg i vilt tillstånd.

Vargen är mytomspunnen och för många människor skrämmande. Men frågan är om det verkligen finns orsak till att vara rädd eller orolig.

– Det korta svaret är nej eftersom vi inte ser särskilt många attacker mot människor runt om i välden, säger Jens Frank som forskar om rädsla för varg på Grimsö forskningsstation.

Vargarna i Glamsenreviret

Ingen attack sedan 1821

Det är så vitt det är känt snart 200 år sedan en varg i vilt tillstånd anföll människor i Sverige. Då var det den så kallade Gysingevargen i Norduppland 1821, men den var uppfödd och tillvand vid människor. Även vargarna i Kolmården djurpark som dödade en djurskötare 2012 var tillvänjda vid människor.

LÄS MER: Vett och ettikett om du möter en varg

Det har skett vargattacker på människor i andra länder, men då har det handlat om rabiesmittade vargar eller att bytesdjuren helt tagit slut enligt Jens Frank, men man bör se till att det inte finns föda lättillgänglig under en längre tid, nära människor.

– Om vargen finner föda och blir blir tillvänjd vid människor ökar risken för att vargen hamnar i ett läge där den känner sig trängd, säger Jens Frank.

Myterna bidrar till rädsla

Ett av svaren på varför vargrädslan existerar återfinns bland myter och sägner.

– I myter och fabler rubriceras vargen som stark, grym och glupsk, säger Gillis Herlitz, folklivsforskare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Glamsenreviret

Mer i ämnet