Foto: Ramin Takamoli

Så ska Götblad lösa polisbristen

Uppdaterad
Publicerad

Regionpolischef Carin Götblad ser dagligen hur polisbristen pressar medarbetarna, och många som slutar går till andra statliga jobb med högre lön. Nu kämpar hon för en lösning.

– Vi är frustrerade över löneläget, det ska verkligen erkännas – polisen har hållit igen på lönerna på senare år. Samtidigt behöver vi titta på vilka insatser vi kan göra för att förbättra arbetsmiljön, så att fler vill jobba som polis, säger Carin Götblad.

Hon säger att polisbristen är mycket påtaglig för dem som jobbar i så kallad yttre tjänst, utryckningspoliserna. De tvingas ofta jobba övertid.

Begär fler poliser

Just nu skriver Götblad på en begäran om att region Mitt, och framför allt Uppsala, ska få en större tilldelning av poliser.

– Vi har till exempel haft många skjutningar och har också fått ett så kallat särskilt utsatt område (Gottsunda).

LÄS MER: Nya särskilt utsatta områden presenteras

Hur många nya poliser hoppas du på?

– Så många som möjligt, vi är ju underdimensionerade i dag. Men samtidigt får vi 40 nya aspiranter inom kort.

Mer pengar på gång

Politikerna har på senare tid utlovat mer pengar till polisen, men exakt hur mycket det blir och vad pengarna kan användas till är inte helt klart.

– Tillskotten är tyvärr inte så stora så att vi kan höja lönerna så att alla blir hyfsat nöjda. Vi har hål att fylla, vi har till exempel rekryterat civilanställda utan att egentligen ha medel till det.

Det faktum att det är brist på poliser samtidigt som för få vill utbilda sig till polis, kan det få långsiktiga konsekvenser för medborgarnas trygghet?

– Ja, det kan det såklart. Men vi är inte där ännu – jag säger att vi kan garantera medborgarnas trygghet. Till exempel tack vare att vi i region Mitt anställt och utbildat många civila utredare som är väldigt duktiga. Plus att vi har väldigt duktiga medarbetare överlag, som anstränger sig och gör skillnad varje dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.