Den 1 december infördes krav på vaccinpass vid besök av evenemang och offentliga sammankomster inomhus med fler än 100 personer. Den gångna helgen har förflutit smidigt enligt flera arrangörer som SVT varit i kontakt med.
– Jag tycker att det gick bra. Vi bestämde oss för att kontrollera vaccinpass på entréplan så inte gästerna var i huset om man inte hade vaccinpass. För några hade deras covidpass löpt ut, men då fick de gå åt sidan och hämta ett nytt. En person blev upprörd och tyckte att det var diskriminering, då hänvisade vi till Folkhälsomyndigheten och de beslut som är tagna, säger Heléne Nordgren Lind, teamleader för värdarna på UKK (Uppsala konsert & kongress).
Tappade besökare
Nattklubben Birger Jarl märkte av ett tapp i antal gäster under helgen.
– Det var inte lika mycket folk som kom men bland de som kom fungerade allting bra med vaccinpass. Vi hade gått ut med information på sociala medier och gästerna var förberedda. Vi hoppas och tror att gästerna som försvunnit kommer tillbaka längre fram, säger Mikaela Byberg, driftsansvarig på Birger Jarl.
I helgen avgjordes semifinaler och finaler i innebandy-VM i Uppsala och publiken samlades i IFU Arena.
– Vi tog höjd med fler funktionärer och som helhet fungerade det fantastiskt. Det var fullsatt med nästan 2 600 åskådare på både finalen och Sveriges semifinal och allting löpte på. Det var några gäster som inte fick komma in eftersom de inte kunde visa upp det som krävdes, säger Mattias Linell, covid-19-ansvarig på Svenska innebandyförbundet.
I klippet: Hör hur första helgen med vaccinpass var på Uppsala stadsteater.
Så fungerar vaccinpassen
Systemet med vaccinpass infördes den 1 december i syfte att minska smittspridning, och gör gällande att arrangörer av vissa evenemang kan behöva kräva vaccinationsbevis av deltagarna. Bevisen lämnas ut av E-hälsomyndigheten till personer som fått minst två doser coronavaccin.
Kravet gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus, om inte arrangörerna istället väljer att införa olika typer av begränsningar i form av maxantal personer per kvadratmeter och avstånd mellan sällskap.
Till allmänna sammankomster och offentliga tillställningar räknas bland annat demonstrationer, idrottsevenemang, teater- och biografföreställningar samt danstillställningar. Bland de platser som ännu inte omfattas av systemet finns bland annat restauranger, butiker, gym och museer.
Källa: Regeringen, Folkhälsomyndigheten