• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Snart får äldre i Uppsala vind i håret – utan att trampa. Det danska konceptet har nått Uppsala. Foto: ”Cykel utan ålder”

Snart får äldre i Uppsala vind i håret – utan att trampa

Uppdaterad
Publicerad

En cykeltur till Svandammen, Stadsträdgården eller kanske barndomskvarteret – utan att trampa? Det blir snart möjligt för äldre i Uppsala.

Projektet ”Cykla utan ålder” från Danmark har nått Uppsala.

Tre äldreboenden i Uppsala har hittills visat intresse för den trehjuliga lådcykeln med elmotor. Cykelprojektet ”Cykling utan ålder” är ideellt och startades i Köpenhamn 2013. Sedan 2015 används cyklarna i Malmö och nu är det alltså Uppsalas tur.

– Framför allt är det en möjlighet för åldringarna att komma ut och få vind i håret. Komma ut till parker och höra fåglarna kvittra och kanske stanna till vid ett café, säger Göran Albjär vid länsstyrelsen som leder projektet tillsammans med Teresa Uggla-Kerrou vid Uppsala kommun.

”Alla ska få möjlighet att cykla”

På en hemsida kan volontärer skriva upp när de kan cykla och så anmäler äldreboendet någon som vill åka med.

– Uppsala är en cykelstad. Alla ska få möjlighet att cykla! Det har visat sig att en cykeltur ger många positiva effekter för en åldring, de äter bättre, sover bättre och blir på bättre humör, säger Göran Albjär.

Projektet är ett samarbete mellan bland annat Uppsala kommun, landstinget, länsstyrelsen, Cykelfrämjandet, Röda korset, Studentvolontärerna i Uppsala och Uppsala Cykelförening.

Så startade ”Cykel utan ålder”

Projektet startades av Ole Kassow i Köpehamn 2013.

På väg hem brukade Ole se en man som satt utanför ett äldreboende och han tänkte ofta på hur han hade det, om han längtade efter att få se och uppleva något annat utanför hemmet han bodde på. En dag satte Ole en fåtölj i sin lådcykel och åkte över till äldreboendet och undrade om mannen ville följa med på en cykeltur. Nästa dag ringde föreståndaren och undrade vad Ole hade gjort med Torkel som var som en ny människa och nu ville alla på boendet få cykla med Ole. Så startade projektet som blivit en succé i Danmark där det nu finns närmare 500 cyklar och 1500 volontärer i 64 kommuner.

Källa och författare: Göran Albjär

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.