Hilde Wiberg möter många oroliga unga, men också föräldrar som behöver övertalas till att inte gifta bort sina barn. Foto: Ramin Takamoli/SVT

Socialtjänsten jobbar för högtryck

Uppdaterad
Publicerad

Oron bland ungdomarna är som störst just nu, den sista tiden innan sommarlovet börjar.

Ann Olofsson. Foto: Ramin Takamoli/SVT

– Men också första veckan på lovet, innan de här resorna till hemlandet ska genomföras, säger Ann Olofsson, kurator på ungdomsmottagningen.

Hon och Hilde Wiberg, verksamhetschef på socialtjänsten, möter många unga som behöver stöd och råd för att de är oroliga – flickorna för att de ska giftas bort i hemlandet och pojkarna för att de ska skickas iväg om de inte sköter sig i Sverige.

Vill välja själva

Många av ungdomarna slits mellan familjens vilja och att värna om sin rätt att välja sitt liv själva.

– Tjejerna uttrycker det ofta så, att de inte vet hur de ska kunna säga till familjen att det här är inte vad jag vill. För de vill ju göra som föräldrarna säger också, säger Hilde Wiberg.

Hon framhåller att väldigt få föräldrar skickar iväg barnen för att straffa dem.

– De vill sina barns bästa, men det kan se väldigt olika ut. En del tycker att det bästa för mitt barn är ett bra äktenskap som ger en trygg framtid. Och då gäller det för oss som träffar föräldrarna att få dem att förstå att utbildning ger en stabil framtid i Sverige, säger Hilde Wiberg.

Hur kan ni få dem att förstå det?

– Genom att trycka på att vi har skolplikt i Sverige och att man ska vara 18 år för att gifta sig och att man har rätt att bestämma det själv. Det handlar mycket om att jobba motiverande, stärkande, uppsökande och trygghetsskapande.

LÄS MER: Maria giftes bort på sommarlovet

Skyddsåtgärder

I de fall där föräldrarna inte vill lyssna, och det är fara för barnet, handlar det om att ta till skyddsåtgärder.

– Då måste vi hjälpa barnet att komma bort från familjen. Det är alltid en sorg förstås, att tvingas iväg – samtidigt som det är en lättnad att få stå på egna ben, säger Hilde Wiberg.

Det är av stor vikt att prata öppet om frågorna, menar både Ann Olofsson och Hilde Wiberg.

– Vi måste våga prata om varför det finns det barn och unga som är rädda när det blir sommarlov. Att de är rädda för att inte få komma tillbaka till sin skola och sina kompisar. För alla har rätt till sin egen framtid, säger Hilde Wiberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.