Kvinna som kollar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tanken var att man bara skulle kunna gå förbi för att få stöd” – hör anledningen till varför Uppsala kommun avvecklar Närvårdsteamet. Foto: Oscar Söderman/SVT

För långa köer – då slopas stödet för dem som väntar på NPF-diagnos

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun och Region Uppsala har i flera år samarbetat med Närvårdsteamet som ger stöd till dem som tror sig ha adhd, add eller autismspektrumtillstånd – nu har kommunen bestämt att stödet ska avvecklas.

– Sakta men säkert har vi glidit åt fel håll, säger Anna Lennartsson, avdelningschef på Uppsala kommun.

Närvårdsteamet är en samfinansierad verksamhet mellan tre förvaltningar i Uppsala kommun och Region Uppsala. Det är en så kallad lågtröskelverksamhet där personer som tror sig ha – eller har – en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning får råd och stöd.

– Vi ser att vi har fått väldigt långa köer, uppemot ett år i vissa fall. Så var inte grundtanken, säger Anna Lennartsson.

Anledningarna bakom avvecklingen är flera, bland annat otydligheter i både ansvarsuppdelning och statistikföring.

Beslut i december

Kommunen har från sitt håll fattat beslutet att avveckla verksamheten. Regionens politiska beslut är dock inte fattat ännu. Frågan bereds nu och kommer upp på Vårdstyrelsens sammanträde senare i december.

– Vi har ju ett ansvar gentemot den här gruppen, och det kommer vi att fortsätta ta. Nu blir det bara på ett annorlunda sätt än hur det har varit tidigare, säger Vårdstyrelsens ordförande Björn-Owe Björk (KD).

Kan bli aktuellt med ny verksamhet

Men framtiden ser inte ut att bli utan en lågtröskelverksamhet för personer med NPF-diagnoser. I kommunens genomlysning av verksamheten kom man fram till att ”en samverkan mellan berörda nämnder behöver fortsätta ske”.

– Nu vill vi som har varit inblandade i Närvårdsteamet sätta oss ner tillsammans för att se hur vi ska göra för att nå målgruppen och ge dem snabbare stöd, säger Anna Lennartsson.

Se här vad intresseorganisationen Attention har att säga om sin medverkan.

Hur kommer det sig att Uppsala kommun har delfinansierat en verksamhet som även stöder invånare från andra av länets kommuner – ska inte de stå för det själva?

– Det var också en del i genomlysningen som vi ville titta på. Vi vill att vi använder våra kommunala medel till invånare som bor i Uppsala kommun, säger Anna Lennartsson.

NEUROPSYKIATRISK FUNKTIONSNEDSÄTTNING (NPF)

Begreppet neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) rymmer flera diagnoser, bland dem: adhd, add, autismspektrumstörning, språkstörning och Tourettes syndrom. Det uppskattas att ungefär 10-15 procent av Sveriges befolkning har någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

De olika diagnoserna är nära släkt med varandra och adhd är den vanligaste av dem.

Källa: Hjärnfonden.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.