– Den här granskningen och det som redovisats, hanteringen av kön, har skadat förtroendet och det tycker jag är allvarligt, säger Vivianne Macdisi (S), 2:a vice ordförande i sjukhusstyrelsen.
Stora konsekvenser
Tre gånger så många barn står i BUP-kön i dag i jämförelse med förra året och Macdisi menar att det kan få stora konsekvenser om regionen inte tar det skadade förtroendet på allvar:
– Det leder till att man inte litar på vården och att man kanske inte tror att man får den vård man har rätt till. Därför är det viktigt för både barn och föräldrar att sjukvården och Akademiska sjukhuset har ett barnperspektiv och gör sitt yttersta, säger hon.
”Missleder och skapar frågor”
Det är inte bara oppositionen inom Region Uppsala som är frågande. Regiondirektör Johan von Knorring skriver i sin rapport för december att: ”Det framgår att Region Uppsala har mycket få besök, vilket missleder och skapar frågor kring att regionen fått statsbidrag för tillgänglighet”
Två flugor i en smäll
Trots detta vidhåller sjukhusstyrelsens ordförande, Malin Sjöberg Högrell (L), att köhanteringen är bra och att flera andra regioner har visat starkt intresse för metoden.
– Vi har ju slagit två flugor i en smäll. Vi gör nu så att man får första besök och utredning på en gång. Det gör att man kortar ledtiderna och att de som står i kön får hjälp snabbare, säger hon.
I klippet nedan: Få koll på hur Region Uppsala fått det att se ut att man inte har någon kö till första besök på BUP.