I slutet på förra året började boende och personal på äldreboenden och sjukvårdspersonal att vaccineras mot covid-19. Men med hemtjänst/hemsjukvård som även det ska tillhöra ”fas 1”, har det varit betydligt segare att komma igång.
Bilden utåt har varit att det mesta går enligt planen och att vaccination är i full gång av de omkring 8 000 personerna med hemtjänst och hemsjukvård i länet – plus en eventuell sammanboende och dem som jobbar med dem.
Men vi får kontakt med en rad äldre och deras anhöriga som väntar – och undrar när de kommer att bli kallade. Det finns ingen information om när eller hur det blir deras tur att vaccineras.
”Tidsplanen ändras igen – beklagar”
Vi bestämmer oss för att ta reda på vad som pågår. Vi begär ut e-postkonversationer mellan vaccinsamordnaren och olika aktörer i länet – och här blir det tydligt att det rör sig om en rad förseningar. Vaccin levereras inte som planerat:
Hur ser du på att det finns en osäkerhet i att man inte vet vad som gäller hos många äldre?
– Det beklagar jag. Det är tråkigt om det inte gått ut att vi använder allt vaccin vi får och försöker använda det så lika som möjligt över kommunerna, säger Margareta Öhrvall, vaccinsamordnare i Region Uppsala.
Medveten otydlighet från regionen
Men enligt hälso- och sjukvårdsdirektören i Region Uppsala, Mikael Köhler, är det en medveten strategi att inte komma med konkreta besked eftersom man inte känt sig helt säkra på vaccinleverenserna.
– Vi har fått kritik för att vi inte berättar om vad som ligger i planeringen. Men hade vi vetat med säkerhet vad vi skulle få hade vi varit tydligare med informationen, säger Mikael Köhler till SVT Uppsala.
Logistiskt strul
Men det handlar också om logistiskt strul och praktiska problem. Man velar om var sprutorna kan ges, dividerar om hur tidsbokning ska ske. Vem som ska skicka ut kallelser och vilka som ska kallas först.
Uppsala kommun har drabbats hårt av pandemin – och här finns flest personer med hemtjänst/hemvård – över 4000 personer.
Trots att flest av de mest behövande bor här – är planen just nu enligt regionen att börja vaccinera i Uppsala andra veckan i februari. Kallelserna ska gå ut stegvis och de sista inom hemtjänsten beräknas få sin spruta första veckan i mars. Det kommer alltså att dröja uppåt fem veckor mellan när man får sin första spruta – bara beroende på var i länet man bor.
– Eftersom vi har begränsad tillgång måste vi starta olika tider och det blir en viss förskjutning på några veckor – det är nödvändigt, säger Margareta Öhrvall, vaccinsamordnare i Region Uppsala.
”Få ut vaccinet fort för att rädda liv”
Av mejlväxling framgår att en vårdcentral i Knivsta stått helt redo att vaccinera i hemtjänsten sedan ett par veckor (12/1).
Men svaret från regionen blev att de skulle avvakta – med motiveringen att bokningen skulle administreras centralt och den organisationen var inte på plats än.
Vårdcentralens chef Monika Leissner, konstaterar att förra veckan fick man inte vaccinera någon. Och det upplever hon som frustrerande:
De här vårdcentralerna har varit redo att sätta igång men inte fått det. Hur rimligt är det när det är så många som väntar på sin spruta och varje dag kan rädda liv?
– Jag vet att många är redo. Jag skulle gärna sagt åt alla vårdcentraler och kommuner att ”nu kör vi brett”. Men vi har ett visst antal doser och kan inte fördela fler doser än vi har, säger Margareta Öhrvall, vaccinsamordnare i Region Uppsala.
”Behövt prioritera andra dosen”
Region Uppsala har prioriterat att ge den andra dosen på äldreboenden och hos sjukvårdspersonal. Margareta Öhrvall, säger att det visserligen varit mycket logistik att lösa. Hon anser dock att de mesta problemen varit kopplade till den osäkra vaccintillgången:
– Vi kan bara beklaga att det blivit förseningar och vi förstår att man väntar. Hade vi haft obegränsat med vaccin hade vi velat hinna med alla på två veckor. Nu får vi ta det vecka för vecka och planera utefter vi får veta hur många doser vi får, säger hon.
Hur är det att gå i väntan på vaccinet? Se intervjun med Ing-Mari Wallberg.
Kallelse skickas hem
För vaccination vecka 4-5 har totalt 2000 kallelsebrev gått ut till personer med hemtjänst i Älvkarleby, Enköping, Heby och Östhammar. Vecka 6 ska 1000 hemtjänstbrukare i Uppsala erbjudas vaccin.
I brevet uppmanas man att ringa och boka in sig på sin vårdcentral en eller två veckor senare.
En eventuell samboende person får även den boka in sig.
De som bedöms vara för sjuka för att ta sig till en vårdcentral ska kunna erbjudas vaccin i hemmet och ska ges särskild information om det.