Therese om sin funktionsnedsättning: ”Känt mig utnyttjad”

Uppdaterad
Publicerad

Therese Wappsell, 26 år, har en lindrig utvecklingsstörning. Hon är en av alla dem som efterfrågar mer stöd och hjälp med nära relationer som till exempel dejting.

– Jag tror att när de vet att man har en funktionsvariation så tänker de att det här är en person som vi kan skada, säger hon.

Sex och dejting kan vara svårt för den som har en funktionsnedsättning, som till exempel Downs syndrom eller en lindrig utvecklingsstörning.

Därför ska nu ett projekt från Uppsala spridas till övriga Sverige för att få till en förändring.

– Dels så har vi fört fram våra deltagares tankar till olika myndigheter och beslutsfattare. Dels så kommer vi att söka pengar till ett nytt projekt för att möjliggöra relationer på många olika sätt. Alla myndigheter som vi träffat har varit väldigt positiva, säger Magnus Lindén, projektledare Kulturparken.

Många känner sig ensamma

Kulturparken i Uppsala har i sex års tid drivet ett projekt som kallas ”Rätten att leva mitt liv”. Syftet med projektet har varit att öka kunskapen hos dem som jobbar med assistans och på gruppboenden.

I projektet har man samlat in analyser, tankar och förslag från dem som har en funktionsnedsättning. Man har sett att många känner sig ensamma och är missnöjda med sina nära relationer.

– För mig har projektet hjälpt mig mycket, att kunna våga lite på mig själv. Att jag duger som jag är oavsett om jag har en funktionsvariation eller inte. Jag är Therese, säger Therese Wappsell.

Man har också kunnat slå fast att personer med funktionsnedsättningar i högre grad blir utsatta för våld, både i det vanliga livet och på nätet.

Vill förändra lagen

Målet är nu att på sikt förändra lagen om stöd och service till funktionshindrade, den så kallade LSS-lagen.

– I grunden handlar det om att man inte har tänkt in sexuella relationer när man har utformat stöd och man har inte heller lyssnat på dem som behöver stödet, säger Magnus Lindén.

Finns det någon gräns för hur mycket krav man kan ställa på dem som jobbar med LSS?

– I grunden har man ju rätt att leva med den man vill, man har ju rätt till sin sexualitet och till en sexuell hälsa precis som alla andra. Så egentligen har man ju rätt till fungerande förutsättningar för ett sexliv precis som alla andra, säger Magnus Lindén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.