Mellan januari 2020 till och med mars i år anmäldes 1 236 brott i parrelation i Uppsala län, vilket är en ny brottskod. Om en person anmäler flera brott, till exempel misshandel och hot, räknas dessa som olika anmälningar. Siffrorna visar att 84 procent av de misstänkta är män och resten kvinnor.
– Mörkertalet är troligtvis gigantiskt eftersom man anmäler inte lika ofta när det är en närstående som begår brottet, säger Anders Östlund, kriminolog vid region Mitt.
Av alla fall som kommit in till Åklagarmyndigheten under samma tidsperiod har endast 16 procent lett till åtal.
Regeringen satsar fler resurser
Regeringen fördelar 105 miljoner kronor för att stärka arbetet mot våld i nära relationer. Nationellt centrum för kvinnofrid i Uppsala, NCK, får tillsammans med Linköpings universitet 3 miljoner kronor.
– Vi kommer att använda oss av pengarna för att höja kunskapen, förbättra tillgängligheten och sprida att det finns möjlighet att söka stöd och hjälp för den våldsutsatta, säger Åsa Witkowski, verksamhetschef för patientverksamheten vid NCK.
Hör mer om brott i parrelation i klippet ovan.
Ny uppdelning i statistiken
Tidigare har brott i parrelation saknat specifik statistik och hamnat under kategorin våld i nära relationer men nu har Brottsförebyggande rådet gjort om det till en egen kategori. Till de vanligaste brotten tillhör grov kvinnofridskränkning, misshandel, hot, olaga förföljelser, brott mot besöksförbudet och våldtäkt.