Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots att man känt till att det funnits vapen och droger i ungdomars rum har personalen inte haft rätt att gå in och ta dem, berättar HVB-chefen Marielle Ragvall. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Ungdomar gömmer vapen och droger på HVB-hem – chefen kritisk mot lagen

Publicerad

Allt yngre personer missbrukar och ägnar sig åt grov kriminalitet när de bor på HVB-hem. Det bekräftar tre chefer på olika HVB-hem i Uppsala län för SVT.

De säger också att nuvarande lagstiftning hindrar personal från att garantera säkerheten på boendena.

– Vi har haft flera fall där ungdomar gömt vapen och droger på rummet som vi inte kunnat beslagta, säger Marielle Ragvall, chef vid Östa HVB i Heby kommun.

Nuvarande lagstiftning begränsar personal på HVB-hem från att visitera rum och kräva ungdomar på urinprov. Detta kan bara göras genom ett samtycke, men enligt Marielle Ragvall skadar det tryggheten på HVB-hemmen.

– Det skapar en otrygg miljö. Ungdomar som vill byta livsstil kan bli lockade att falla tillbaka när de ser andra ungdomar ta droger, säger hon.

Brister i HVB-hem

HVB-hemmen får inte heller stoppa ungdomar när de vill avvika i de allra flesta fall, eller sätta larm på fönstren för att ha uppsikt på nattid.

– Vi kan prata med dem och försöka motivera dem att stanna, så klart, men i och med att vi inte har de befogenheterna så jobbar man med bakbundna händer, säger Marielle Ragvall.

Lagändring aktuell

Kraven på lagändring har nått regeringen. I februari påbörjades en utredning att stärka säkerheten på HVB-hem. Resultatet kommer att presenteras i maj 2025 och kan leda till nya befogenheter för HVB-hemmen.

– Det finns brister som behöver åtgärdas. Bland annat måste personalen få göra rumsvisitation, begränsa elektronisk utrustning och omhänderta otillåtna föremål utan samtycke, säger Camilla Grönvall (M), socialtjänstminister.

– För att garantera säkerheten för både personal och ungdomar behöver vi fler befogenheter, säger Marielle Ragvall.

Hur är situationen på dagens HVB-hem? Hör om chefens bild i klippet.

NYA BEFOGENHETER FÖR HVB-HEM

I februari 2024 påbörjade regeringen en utredning om hur tryggheten på HVB-hemmen kan förstärkas. Utredningen kommer att se över möjligheten att införa nya befogenheter för personal på HVB-hem att garantera säkerheten.

Det rör sig om att begränsa ungdomar från att vistas utanför HVB och att använda elektronisk kommunikation, urinprov, rumsvisitation samt omhändertagande av otillåtna föremål.

Enligt dagens lagstiftning behöver personalen samtycke från ungdomarna för att genomföra dessa åtgärder. Men detta vill regeringen ändra på för att kunna göra det enklare att beslagta vapen och droger som tagits in på HVB-hemmen.

Resultatet från utredningen kommer att redovisas i maj 2025.

Källa: regeringen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brister i HVB-hem

Mer i ämnet