Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Genom sovrumsfönstret kunde Robin känna cannabisdoft på natten. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Robin, 19, var missbrukare – HVB-hemmet blev hans räddning

Publicerad

För fyra år sedan mådde Robin dåligt och hade en livsstil med allvarligt narkotikamissbruk som höll på att ta hans liv. Vändningen kom när han placerades på ett HVB-hem i Uppsala län. Men även där fanns droger bland ungdomarna, berättar han.

– Det tog ju på mig psykiskt, att jag ville ha själv liksom.

När en nära vän till Robin dog i tonåren fastnade han i en ond spiral. Han beskriver hur han sörjde, mådde dåligt och började röka cannabis. Och att det inte dröjde länge innan han testade fler droger och blev beroende.

– Det var ett allvarligt missbruk, jag använde det mesta jag kunde komma åt. Saknaden var svår att hantera och jag ville bara fly, säger Robin, som egentligen heter något annat.

Blev omhändertagen

Livsstilen ledde till att han blev omhändertagen enligt LVU, Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga. Han flyttade till ett HVB-hem i Uppsala län, började gå i terapi och tog körkort. Det blev början på ett nytt liv.

– Jag var missbrukare och ville bara ha droger. Men efter ett tag förstod jag att personalen ville mig väl. Utan dem hade jag nog inte varit vid liv i dag, säger Robin.

Samtidigt berättar han att det fanns narkotika bland andra unga som bodde på HVB-hemmet, vilket gjorde situationen svårare för honom. Flera chefer på olika HVB-hem i Uppsala län bekräftar den här bilden.

I klippet: Hur gick från gick Robin från missbruk till drogfrihet på HVB-hemmet? Hör hans berättelse i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.