Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag måste be om en ny intervju”, säger socialförvaltningschefen Tomas Odin när han får höra om bristerna på HVB-hemmen. Hör mer i klippet ovan. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Uppsalachefen kände inte till brister på HVB-hem – se när han ber om ny intervju

Uppdaterad
Publicerad

Våld, narkotika, och självmordsförsök. Det är vad klagomål mot HVB-hem som Uppsala kommun har avtal med har handlat om. Men när SVT träffar chefen för socialförvaltningen känner han inte till problemen.

– Ett sådant HVB-hem borde inte ha avtal med kommunen, säger Tomas Odin och ber om en ny intervju.

Uppsala kommun har avtal med över 140 HVB-hem för unga i hela landet. Det handlar om boenden där barn och unga som behöver stöd, skydd och vård placeras.

SVT har granskat samtliga klagomål mot privata HVB-hem i Uppsala län till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, de tre senaste åren. På fyra av de här boendena, där Uppsala kommun har placerat barn och unga, har det funnits återkommande brister.

Brister i HVB-hem

– Vi har rutiner för hur vi kontrollerar de olika verksamheterna, men det är klart att vi kan bli ännu bättre, säger Tomas Odin, chef för socialförvaltningen.

Över 200 klagomål på HVB-hem

De tre senaste åren har Ivo fått in 209 klagomål mot HVB-hem i Uppsala län. Det handlar bland annat om trakasserier, personalbrist och att boenden tar emot ungdomar som man saknar kompetens att behandla.

Till exempel har en person med självskadebeteende placerats på ett hem där man inte haft tillstånd att behandla den sortens problematik. Det ledde till att personen avvek från boendet och hittades vid ett tågspår.

– Skulle det vara så att vi har avtal med boenden som har de här förhållandena måste vi såklart se över avtalen, säger Tomas Odin.

Se när chefen avbryter intervjun: ”Jag vill kunna förbereda mig”.

HÄR ÄR DE VÄRSTA BRISTERNA OCH KLAGOMÅLEN

När vi har gått igenom de 209 klagomålen med tillhörande beslut från Ivo under 2021-2023 är det här några av de allvarligaste bristerna vi upptäckt på HVB-hemmen i Uppsala län:

  • En verksamhet har tagit emot ungdomar med pågående alkohol- och drogbruk, vilket verksamheten saknat tillstånd för. På samma HVB-hem har personalen brustit i uppsikten av en ungdom som haft för avsikt att begå självmord.
  • På ett annat boende har personal dragit en ungdom i håret och vid ett annat tillfälle stängt in en ungdom i sitt rum. Samma boende har anställt personal utan att kontrollera polismyndighetens belastningsregister.
  • En tredje verksamhet har saknat godkänd föreståndare. Det har även brunnit flera gånger på boendet och det har saknats nödvändig dokumentation om ungdomarnas missbruk, droganvändande och tidigare vårdinsatser.

Utöver kritiken från Ivo har SVT även tagit del av klagomål från privatpersoner mot HVB-hemmen. Där anklagas personal på olika boenden för trakasserier, övergrepp och för att ha erbjudit droger till de boende.

I ett fall anklagas en anställd för att ha rökt cannabis på boendet. När ungdomar konfronterat den anställde ska hen ha svarat ”om du tjallar skickar jag mina ungar på dig som smattrar dig”.

Här finns hjälp & Stöd att få

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.

Nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.

Mind Självmordslinjen. Chatta via mind.se eller ringa 901 01. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället. Chatta via bris.se eller ringa/smsa 116 111. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska. Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .

Jourhavande präst. Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd. Chatta 14.00-15.30 och söndagar 18.30-20.00 eller ring 020-18 18 00 alla dagar klockan 19.00-22.00.

Vårdguiden. Ring 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Alla dagar, dygnet runt. Se en längre lista med kontaktuppgifter på 1177:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brister i HVB-hem

Mer i ämnet