Ida bodde på ett HVB-hem där hon var med om många svåra saker.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ida menar att HVB-hemmet som skulle ge henne trygghet och vård svek ungdomarna: ”Det var en som aldrig hade tagit droger innan och hamnade sen i ett missbruk”. Hör mer i klippet. Foto: Måns Debels/SVT

Ida bodde på ett HVB-hem i tre år: ”Folk var höga framför personalen”

Uppdaterad
Publicerad

Ida placerades på ett HVB-hem i Uppsala län på grund av svåra problem med ätstörning, autism och självskadebeteende. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, besökte boendet flera gånger under Idas tid där – men hon upplevde ingen bättring.

– De flesta där svek en på väldigt många olika plan, säger Ida.

Det privatägda HVB-hemmet där Ida placerades skulle vara specialiserat på just hennes problematik, men det tyckte inte hon stämde.

Se klippet där Ida berättar om det hon upplevde på HVB-hemmet.

Brister i HVB-hem

Ida säger att hon flera gånger såg personalen bete sig aggressivt eller olämpligt. Till exempel sa en anställd till en av tjejerna på boendet att han blivit kär i henne och att hans ”liv skulle ta slut” om tjejen berättade om hans känslor för någon.

– Det kändes obehagligt att han har behandling och är mentor till unga tjejer då han kan blanda in sina egna känslor eller attraktioner, säger Ida.

Boendet gjorde en lex Sarah-anmälan om händelsen till Ivo, som avslutade ärendet efter att HVB-hemmet redovisade vilka åtgärder som vidtogs.

Ivo konstaterade brister

Vid sidan av händelsen framkommer det i Ivos dokumentation att personalen på boendet har fått jobba för mycket övertid och haft brist på vikarier.

Boendet har även fått kritik av Ivo vid flera tillfällen. Bland annat har boendet tagit in ungdomar med problematik som boendet inte hade kompetens för att behandla och brustit i att ha uppsyn över en ungdom med självskadebeteende som bland annat hittats vid ett tågspår.

Många av bristerna har Ida själv sett och påtalat för Ivo under deras inspektioner på boendet. Efter tillsyner har Ivo konstaterat att boendet har åtgärdat de flesta av de konstaterade bristerna, men Ida kände inte att boendet blev bättre under tiden hon bodde där.

Patrick Barringer, avdelningschef på Ivo, kommenterar inte enskilda fall, men uttalar sig generellt.

– Det låter som en bedrövlig situation. Vi får in väldigt mycket klagomål varje år och tittar på varje enskilt fall för att göra en korrekt bedömning, så det är såklart vår högsta prioritet, säger han.

Fotnot: Ida heter egentligen någonting annat.

Här finns hjälp & Stöd att få

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.

Nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.

Mind Självmordslinjen. Chatta via mind.se eller ringa 901 01. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället. Chatta via bris.se eller ringa/smsa 116 111. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska. Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .

Jourhavande präst. Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd. Chatta 14.00-15.30 och söndagar 18.30-20.00 eller ring 020-18 18 00 alla dagar klockan 19.00-22.00.

Vårdguiden. Ring 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Alla dagar, dygnet runt. Se en längre lista med kontaktuppgifter på 1177:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brister i HVB-hem

Mer i ämnet