Det är Länna Bruks Dryckeshandel som satsar på att göra lokalproducerat vin på egenodlade druvor, något som UNT berättat om tidigare. Företaget har hittills producerat vin med druvor från Grekland, men nu planterar man över 1 250 vinbuskar med druvsorterna Solaris och Rondo, strax norr om Uppsala.
– Det har inte funnits att få tag på lokalproducerade vindruvor, så därför tar vi saken i egna händer för att göra ett helt lokalt vin, säger Anton Ziakoulis. delägare i Länna Bruks Dryckeshandel.
Klimatet en utmaning
Det svenska klimatet är en utmaning, men platsen är vald med omsorg.
– Platsen har söderläge och är skyddad mot norr. Och så är marken ganska sandig och väldränerad, säger Asterios Ziakoulis, vingårdsägare och delägare i Länna Bruks Dryckeshandel.
Vinet som bäst om tio år
Det dröjer 3–4 år innan vinet kan finnas ute på marknaden, men först om 8–10 år kommer vinet att vara som bäst.
– Först efter ungefär tio år har vinrankorna kommit ner med sina rötter för att hämta upp olika mineraler. Det behövs för att vinet ska smaka gott, säger Asterios Ziakoulis.
Enligt Föreningen Svenskt Vin blir gården Sveriges nordligaste vinproducent, vilket UNT var först med att berätta.
Hör vingårdsägarna berätta mer om tankarna kring vingården i videoklippet ovan.
Sverige som vinland
Sverige är ett mycket ungt vinland. Det är först de tio senaste åren som svenska viner har varit kommersiellt tillgängliga. Vanliga druvsorter är den gröna druvan Solaris som blir till ett vitt vin, de två blåa druvorna Rondo och Cabernet Cortis som passar som rött vin och rosé, samt Seyval Blanc och Mertzling som blir till mousserande vin.
Vinodling i Sverige sen 6 000 år tillbaka
För 6 000 år sedan, under tidigt stenålder så spreds jordbruket i Sverige. Jägare och samlare blev jordbrukare och vindruvor odlades. Under denna tid var det också ett två till tre grader varmare klimat än det är i dag, vilket passade druvorna bättre. Det har också funnits vinodlingar i Stockholm och på Skånska kloster under 1600-talets början.
Källa: svensktvin.se