Foto: SVT

Uppsala kommun befarar: Paludans valmöte kan orsaka upplopp

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen vill på onsdagen uppmärksamma polisen på de risker de ser – om högerextreme politikern Rasmus Paludan ges tillstånd att hålla sitt valmöte i Gottsunda på söndag.

I ett dokument SVT Uppsala tagit del av listas en rad möjliga risker som Uppsala kommuns kommunstyrelse ser som kommunen vill att Polismyndigheten tar med i beräkningen vid sin bedömning av Rasmus Paludans ansökan.

Man konstaterar att ansökningarna i andra kommuner lett till upplopp – och skriver att ”det finns anledning att befara att motsvarande kommer att följa på den ansökan om demonstration som nu inkommit”.

Kommunen ansvarar för drygt tusen brukare av omsorg och sjukvård i Gottsundaområdet. Enligt Uppsala kommun har det i andra kommuner på grund av polisens avspärrningar varit svårt att nå brukarna, komma fram med matleverenser med mera vilket man menar skulle innebära ”stor säkerhetsrisk för såväl brukare som medarbetare”.

”Risker”

Uppsala kommun ser även risk för stora trafikstörningar i området. Gottsunda centrum är den plats med näst mest busstrafik i kommunen – och att tvingas stänga av lokaltrafiken skulle få ”stora negativa konsekvenser”.

Slutligen pekar man på att kommunens medarbetare inom bland annat räddningstjänst, socialtjänst, socialjour jobbar hårt dagarna kring sista april – och att det är samma personer som ”kommer att beröras av konsekvenserna av ett upplopp på stadens gator”.

Sammanfattningsvis, skriver Uppsala kommun, vill man att man i bedömningen ”tar hänsyn till de risker för skador på människor och egendom och särskilt till den fara för att barn och unga samt även den belastningen som en redan starkt påverkad organisation, som ett beviljat tillstånd till demonstration innebär”.

Rasmus Paludan: Därför söker jag tillstånd att manifestera i Uppsala:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.