Handlingsplanen för att påskynda byggandet av billigare lägenheter innebär bland annat att tre procent av lägenheterna som byggs ska vara billigare. Bostäderna ska även vara smarta för att minska boendekostnader, trängsel och utsläpp.
– Vi ser att det är många som inte kommer in på bostadsmarknaden. Alla klarar inte av det och vi måste se till att alla har en bostad. Det är en grundläggande mänsklig rättighet och ett hygienkrav, säger Erik Pelling (S).
Att bygga billigare innebär bland annat att kommunen vill se till så att det byggs med investeringsstöd där de sätter ett kostnadstak för en hyra och att ha markanvisningstävlingar. Då ska byggföretag tävla med olika koncept som ger en lägre boendekostnad.
– Det kan handla om allt från moderna kollektivhus till att studenter kan bo i studentkorridorer, om det är utformade på ett bra sätt. Det är någon som sänker individens boendekostnader och som möjliggör till att bo och göra någon form av bostadskarriär. I dag är steget till bostadsmarknaden alldeles för högt, säger Erik Pelling (S).
”Borde skett för 10 eller 15 år sedan”
Mikael Lindblom är ordförande i hyresgästföreningen i Uppsala. Han är positiv till beskedet men tycker att det kommer för sent.
– Det är bra att den kommer och det behövs i Uppsala men det är svårt att uttala sig om vad det innebär. Jag tycker att det skulle ha kommit för 10 eller 15 år sedan när Uppsala började expandera men det är bättre sent än aldrig.
Vi gick ut på stan för att fråga Uppsalaborna vad de tycker om kommunens beslut. Michelle Håkansson-Lööf är en av dem som tycker att billigare bostäder är ett positivt besked.
– Ja absolut, folk måste ju ha råd att bo någonstans, säger hon.