Kvinna sitter på en parkbänk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur känns det att gå fram och lämna sitt nummer till en person? Se Denise Duran berätta i klippet. Foto: Johanna Sundbeck/SVT

Uppsalabon Denise hakade på Tiktoktrenden: ”Dejtandet är kul igen”

Publicerad

För 32-åriga Uppsalabon Denise Duran blev letandet efter kärlek ångestfyllt. Efter tio år på dejtingappar har hon hakat på Tiktok-trenden och börjat dejta ”offline”.

– Det har varit en press men nu tycker jag dejtandet är kul igen, säger hon.

Apparna Tinder, Bumble, Grindr och Hinge är några av de som sedan flera år dominerat den moderna dejtingmarknaden.

Men har singlar tröttnat på att swipa fram kärleken? Ja, i alla fall den yngre generationen Z – om man får tro de trender som sprider sig på sociala medier just nu.

”Datingappar är ute” och ”vi startar en revolution där man inte behöver finna den rätte via dejtingappar” är några av de budskap som sprids på Tiktok.

Ändrade tillvägagångssätt

Uppsalabon Denise Duran har aktivt sökt efter en partner under de senaste tio åren men ännu inte hittat rätt. Hon är en av de som hakat på trenden och nu letar efter en potentiell kärlekspartner i offentliga sammanhang, i stället för att vända sig till appar.

– Det är som ”finns i sjön” på appar med en sjö av folk att välja bland. Det är det som blir omänskligt, säger hon och fortsätter:

– Så fort någon visar något negativt tar man bort dem med en gång, det kanske man inte skulle göra i verkligheten. Nu när jag ändrat tillvägagångssätt har det blivit kul att dejta.

”Går fram till folk på stan”

Denise Duran berättar att hon nu försöker leta i sammanhang där hon ägnar sig åt aktiviteter och gör saker hon tycker om.

– Nu när jag är ute med mina tjejkompisar kan jag till exempel ge en snubbe mitt telefonnummer. Jag gjorde faktiskt det för några veckor sen på en bar i stan och snart ska jag på en Sirius-match, vem vet om det finns någon för mig där?

I klippet: Hör hur Denise gör för att hitta kärleken ”offline”.

Så träffas unga i dag

På Tiktok sprids en trend där fler söker kärleken utanför dejtingapparna. Men under 2022 rapporterade Internetstiftelsen att var fjärde singel nätdejtar i Sverige, enligt rapporten Svenskarna och internet.

Av dessa betalar en tredjedel för medlemskap på en nätdejtingsajt eller tjänst.

Källa: Internetstiftelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.