Hittills har tolv personer från Uppsalas gängkriminella miljö vänt sig till socialtjänsten för att få hjälp genom den nya avhopparverksamheten. När polisen inför operation Rimfrost inventerade hur många grovt kriminella som fanns i den miljön landade man i ett 160-tal individer.
– Så det är ett stort inflöde, och det har funnits ett uppdämt behov, bekräftar Erik Pelling (S), kommunlråd och ordförande i kommunstyrelsen.
Framgången för det nya programmet gör att Uppsala kommun måste förstärka budgeten för insatsen – inte bara på marginalen utan flera gånger om:
– Kriminaliteten kostar ännu mer. Fortsätter de här individerna att begå brott och utöva våld – det priset är alldels för högt, säger Erik Pelling (S).
Krav för att få hjälp
För att få hjälp att hoppa av måste man bland annat godkänna att Uppsala kommun får samarbeta med polisen. Hur ser hotbilden och kopplingen till kriminella nätverk ut och – i ett senare skede – upphör den som sökt hjälp med att begå brott?
– Man måste skriva på en samtyckesblankett att vi får ta del av de här uppgifterna, säger Ann-Christine Dahlén, avdelningschef vid socialtjänsten i Uppsala.
Klippet: Så fungerar det att bli avhoppare.