Det är beslutet att införa ett nytt ersättningssystem som ska locka sjuksköterskor att jobba mer obekväm arbetstid som väcker ilska.
Samtidigt som sjuksköterskor belönas extra för OB-jobb blir undersköterskorna utan, och på flera avdelningar blir de dessutom av med sin ersättning vilket facket menar är djupt orättvist.
LÄS MER: Kritik mot landstingets nya ersättningar
På fredagsmorgonen överlämnade så en delegation med Kommunals avdelningsordförande Kerstin Johnson i spetsen över en bunt med namnunderskrifter. Landstingsledningen fick också en rejäl dos kritik.
– Jag möter ilska, rätt rejält med ilska plus att man känner sig kränkt att man blir särbehandlad på ett orättvis sätt, säger Kerstin Johnson och fortsätter:
– Det är lika jobbigt för alla att jobba kvällar, nätter och helger. När två personer jobbar tätt ihop i team och den ene tjänar mer för sin obekväma arbetstid kan det upplevas som oerhört orättvist och risken är att det splittrar arbetsgrupper.
Hälso- och sjukvårdschefen Tobias Kjellberg och Landstingsrådet Jane Larsson (C) tog emot listorna.
– Vi tar till oss alla synpunkter, svarade Jane Larsson (C).
– Vi har valt att rikta extraersättningen där vi har ett stort rekryteringsbehov just nu, säger Tobias Kjellberg.
Kommunal tror att det här kommer skapa splittring i arbetsgrupper, hur ser du på det?
- Det är förstås olyckligt men vi har ju ett system i Sverige där man blir arvoderad olika utifrån kompetens och ansvarsområden och det här är inget konstigare än det.
Förlorar flera tusen i månaden
Undersköterskor på akuten, IVA, förlossningen och ytterligare några avdelningar har fram till nu haft en extraersättning som alltså tas bort, enligt Kommunal.
– För de som jobbar mycket OB handlar det om tusenlappar varje månad, säger Kerstin Johnson.
Beslutet är redan taget och den pressade ekonomiska situationen lämnar inget utrymme för extraersättning till exempelvis undersköterskorna just nu, enligt Tobias Kjellberg.
Kerstin Johnsson hoppas ändå att man tar till sig av kritiken.
– Reaktionen var väl väntad, de försvarar sitt beslut, jag kan bara hoppas att man tar en ny omgång och funderar över om denna orättvisa är bra personalpolitik, säger Kerstin Johnson.