Blandade reaktioner på regionreformen

Uppdaterad
Publicerad

Landstingen ska bli färre och länen kommer slås ihop till 2019, det meddelade idag civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Här i Värmland togs uttalandet emot med blandade reaktioner.

– Jag tycker det är bra att man lyft upp den här frågan för vi kan inte ha de här stora skillnaderna mellan Stockholm, Göteborg och Malmö och oss andra, säger länsrådet Tomas Riste.

– Jag tycker det är tråkigt att vi ska behöva lägga energi på fel saker, vi i landstinget ska arbeta med patientens fokus, jobba med kvalitets- och tillgänglighetsfrågor tycker jag, säger Fredrik Larsson (M), landstingsråd.

Nej förra gången

Frågan om slå samman kommuner och landsting i storregioner har nu plockats fram ur malpåsen. 2011 gick det planerade samgåendet med Västra Götaland om intet då de politiska ledningarna i Västra Götaland, Landstinget i Värmland och Region Värmland valde att inte gå vidare till regeringen med en ansökan. Majoriteten ansågs för svag eftersom moderaterna i Värmland inte stödde regionförslaget.

Sen lades frågan delvis på is men idag meddelande civilminister Ardalan Shekarabi att det blir en regionreform. Men hur många storregioner det skulle handla om är oklart.

– Hur de här regioner ska se ut måste förhandlingspersonerna få jobba med och det måste vara i dialog med de berörda landstingen. Men det viktiga är att vi jobba mot regionsförstoring, för det är där vi kan skapa en organisation som motsvarar de behov som finns i landstingssektorn, säger Ardalan Shekarabi.

Delade åsikter

Senast i december 2017 bör man, enligt civilministern, fatta beslut om ändrade indelningar för landstingen så att nya regioner ska kunna bildas i januari 2019. Värmlands landsting samarbetar redan idag med Örebro, Uppland och Dalarna men att slås ihop med ett annat landsting, det är inget alternativ för Fredrik Larsson.

– Problemet tycker jag egentligen är att vi inte kan se att någonting i det blir bättre. Jag tycker inte att vi ska tvinga in värmlänningarna i en situation där man behöver välja mellan Västra Götaland, Örebro eller Dalarna. Och framför allt stänga dörren till ett viktigt norgesamarbete, säger Fredrik Larsson (M).

Vad ser du för fördelar med att slå ihop regioner?

– Jag ser ekonomiska fördelar med en allt mer åldrande befolkning och med allt färre som ska försörja en åldrande befolkning, så är det ekonomiskt viktig att vi gör det, säger Tomas Riste.

– Det här en ödesfråga för den offentliga sektorns utveckling och jag och regeringen vill behålla det kommunala självstyret. Vi tror det finns en poäng med en decentraliserad modell i de offentliga verksamheterna. Då är det viktigt att vi jobbar med regionförstorning för lyckas vi inte med det, då finns risken att vi handlar i diskussioner om förstatligande av sjukvården. Jag tror inte det är en effektiv metod att bedriva sjukvårdsverksamhet på, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.