Mannen erkänner kränkande fotografering men förnekar våldtäkterna – åklagarens starkaste bevis är mannens egna filmer. Foto: SVT

Dömd för barnvåldtäkt på Hammarö – vill bli frikänd

Uppdaterad
Publicerad

En 26-årig man som i mars dömdes till fängelse för våldtäkt mot barn, våldtäkt och kränkande fotografering överklagar nu och vill bli frikänd. Han erkänner kränkande fotografering men förnekar våldtäkterna – åklagarens starkaste bevis är mannens egna filmer.

Den 8 mars dömdes mannen till fängelse i tre år och tre månader av Värmlands tingsrätt för våldtäkt, våldtäkt mot barn och kränkande fotografering. Han dömdes också att betala skadestånd till de tre utsatta kvinnorna på sammanlagt 265 000 kronor.

Bevisen – mannens egna filmer

Bevisningen för samtliga tre brottsanklagelser är mannens egna filmer med ljud och Värmlands tingsrätt skriver i sin dom, att det är ställt utom rimligt tvivel att mannen begått gärningarna. Mannen har erkänt den tredje åtalspunkten, kränkande fotografering. Där handlar det om att han smygfilmat en kvinna som han hade sex med.

Går med på blöter

I överklagan framgår att han går med på att betala 10 000 kronor i skadestånd till kvinnan och att böter är ett lämpligt straff. Våldtäkt mot barn och våldtäkt anser han sig inte skyldig till och vill därför bli helt friad.

”Var aggressiv på grund av snusberoende”

I sin överklagan gör mannen gällande att filmklippen i hans läsplatta inte alls visar några samlag: ”Kameran var placerad på ett sådant sätt att det inte går att se att XX för in sin penis i Sekretess 2. Mot bakgrund av det kan det inte uteslutas att det gått till på det sätt som XX uppgett” (Sekretess 2 är den minderåriga flickan och XX 26-åringen).

I Värmlands tingsrätt hade mannen en förklaring till det som på filmen ser ut som en samlagsrörelse, så här återges det i tingsrättens dom: ” XX har som förklaring till det man ser och hör på filmen uppgett att det han pratade om var att han skulle få stoppa in snus och eftersom han är svårt nikotinberoende får han aggressionsproblem om han inte får snus. Han tappade kontrollen och la sin tyngd på henne. Det som åklagaren gjort gällande ser ut som samlagsrörelser berodde på att han lade sin vikt på henne ett antal gånger för att inte kräva henne. Vidare har han gjort gällande att det är armbågen på hans tröja som syns mellan hans ben på filmen”.

Säger nej och gråter

Denna förklaring bedömde tingsrätten vara en uppenbar efterhandskonstruktion. I filmklippet filmas mannen bakifrån och han bär kalsonger. Tingssrätten konstaterade dock att man ser en rörelse som ser ut som att mannen tar fram sitt könsorgan. I förundersökningen finns även ljudet från klippet nerskrivet och av dialogen framgår att både kvinnan och flickan säger nej och att den 14-åriga flickan gråter.

Lockade med tatuering och modelljobb

Den 14-åriga flickan gick hem till mannen i tron att hon skulle bli tatuerad av hans kompis. Den andra kvinnan hade tidigare haft en relation med mannen och gick hem till honom i tron att han skulle ta modellbilder till ett underklädesföretag. Hon erbjöds först 8500 kronor ett belopp som sedan höjdes till 150 000 kronor. Mannen har dock inte kunnat styrka att tatueraren existerar och inte heller att han hade något uppdrag för underklädesföretaget.

”Bevisningen är ju minst sagt förödande”

Åklagare Stefan Wessberg kommer han lämna in en så kallad anslutningsöverklagan. Precis som i tingsrätten kommer han yrka att 26-åringen döms till fängelse i tre och ett halvt år. Han tror inte att hovrätten kommer göra någon annan bedömning av saken än att ändra straffets längd. 

– Bevisningen är ju minst sagt förödande för honom vågar jag påstå.

Vilken betydelse har filmerna haft som bevis i det här målet?

– Vi sitter ju med facit. Filmerna styrker ju målsägarnas berättelse, vilket man normalt inte kan göra i sådana här ärenden, säger Stefan Wessberg.

Mannens advokat Anders Olsson har inte gått att nå för en kommentar, han har tidigare avböjt att uttala sig om fallet.

Hovrätten för Västra Sverige har ännu inte satt ut något datum för förhandlingen.

Hör i klippet nedan mammans berättelse, om hur hennes 14-åriga dotter lurades och våldtogs av 26-åringen.

Hit kan du vända dig om ett barn blivit utsatt för övergrepp

Om du vet att ett barn blivit utsatt för sexuella övergrepp ska du vända dig till polisen eller socialtjänsten. Här finns också stöd och hjälp:

Första linjen

För barn och ungdomar mellan 6-20 år som bor i Forshaga, Grums, Hammarö, Karlstad eller Kils kommuner. Erbjuder kortare behandlingsinsatser upp till cirka 5 möten. Första linjen finns också i östra, västra och norra Värmland.

Rise

Riksföreningen stödcentrum mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen. Vänder sig till vuxna som blev utsatta som barn. Har en stödlinje som man kan ringa måndagar och torsdagar.

BRIS

Tar emot samtal och har en chatt för barn och unga, men även för vuxna som har frågor eller är oroliga för ett barns säkerhet.

Rädda Barnen

Har en föräldratelefon, ger rådgivning och behandling för barn och ungdomar.

UMO

Ungdomsmottagning på nätet där man kan hitta svar på frågor om sex, men också om övergrepp och våldtäkt.

Dags att prata om

Stiftelsen Allmänna Barnhusets sida med råd och tips till både barn och vuxna.

Ersta Hopp

Vänder sig till både kvinnor och män som varit utsatta för övergrepp under uppväxten. Erbjuder enskilda samtal och samtal i grupp, båda med utbildad personal.

Brottsofferjouren

För den som blivit utsatt för ett brott. Har lokala jourer i landet.

BUP

BUP i Värmland finns ett team som specialiserat sig på psykiatriska problem som följd av trauma.

Två stycken mottagningar i Sverige har specialiserat sig på att hjälpa barn och unga som utsatts för sexuella övergrepp. En i Stockholm och en i Linköping.

Wonsa

Psykologisk traumamottagning som ger specialiserad vård för psykiska skador efter sexuella övergrepp.

Tjejzonen

En organisation för tjejer 12-25 som behöver stöd för att lindra och förebygga psykisk ohälsa.

Inte ditt fel

En vägledning för dig som i ditt yrke eller ideella engagemang möter unga som kan ha utsatts för sexuella övergrepp.

ATSUB

Anhörigförening för anhöriga till sexuellt utnyttjade barn och ungdomar.

nxtME

Ideell förening för den som varit utsatt för incest och behöver hjälp och stöd för att bearbeta dina upplevelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.