Gromning, eller grooming, är när vuxna personer söker upp barn under 15 år via internet för att få dem att utföra en sexuell handling eller med syfte att längre fram begå övergrepp på barnet. Den första kontakten tas ofta via ett chattforum eller en app. Det är inte ovanligt att den vuxne försöker att vinna barnets förtroende genom att utge sig för att vara en annan person, ofta en jämnårig.
Kontaktas i sexuella syften
En Sifo-undersökning från i fjol visade att 37 procent av barnen hade kontaktats i sexuella syften på internet av någon som de trodde var vuxen. Polisen misstänker att endast en bråkdel av de brott som begåtts faktiskt har anmälts till polisen.
– Mörkertalet är enormt, säger Camilla Clarin, polisinspektör.
I klippet ovan, från i höstas, hörs polisinspektören Camilla Clarin berätta mer om anmälningar kring gromning.
Sexuellt övergrepp på nätet
Alla former av sexuella kränkningar och sexuella handlingar som tvingas på ett barn är ett sexuellt övergrepp, enligt svensk lag. Övergreppen kan antingen vara fysiska eller icke-fysiska. Övergreppen som sker över nätet börjar oftast som icke-fysiska, till exempel att barnet uppmanas att posera framför en webbkamera. Detta kallas ofta för en virtuell våldtäkt.
Straff för gromning
Straffet för att övertala ett barn under femton år till att utföra eller medverka i sexuell posering är böter eller fängelse i upp till två år. Men om brottet bedöms vara grovt, döms fängelse i sex månader upptill sex år.
Läs mer: Grooming och sexuella övergrepp på nätet
Brottsbalken – 6 kap. Om sexualbrott
Polisen – Grooming
1177 – Sexuella övergrepp på nätet ger svåra sår i själen
Rädda barnen – #nätsmart, tips och råd för att förebygga sexuella övergrepp mot barn på internet
Hit kan du vända dig om ett barn blivit utsatt för övergrepp
Om du vet att ett barn blivit utsatt för sexuella övergrepp ska du vända dig till polisen eller socialtjänsten. Här finns också stöd och hjälp:
För barn och ungdomar mellan 6-20 år som bor i Forshaga, Grums, Hammarö, Karlstad eller Kils kommuner. Erbjuder kortare behandlingsinsatser upp till cirka 5 möten.
Riksföreningen stödcentrum mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen. Vänder sig till vuxna som blev utsatta som barn. Har en stödlinje som man kan ringa måndagar och torsdagar.
Tar emot samtal och har en chatt för barn och unga, men även för vuxna som har frågor eller är oroliga för ett barns säkerhet.
Har en föräldratelefon, ger rådgivning och behandling för barn och ungdomar.
Ungdomsmottagning på nätet där man kan hitta svar på frågor om sex, men också om övergrepp och våldtäkt.
Stiftelsen Allmänna Barnhusets sida med råd och tips till både barn och vuxna.
Vänder sig till både kvinnor och män som varit utsatta för övergrepp under uppväxten. Erbjuder enskilda samtal och samtal i grupp, båda med utbildad personal.
För den som blivit utsatt för ett brott. Har lokala jourer i landet.
Två stycken mottagningar i Sverige har specialiserat sig på att hjälpa barn och unga som utsatts för sexuella övergrepp. En i Stockholm och en i Linköping.
Psykologisk traumamottagning som ger specialiserad vård för psykiska skador efter sexuella övergrepp.
En organisation för tjejer 12-25 som behöver stöd för att lindra och förebygga psykisk ohälsa.
En vägledning för dig som i ditt yrke eller ideella engagemang möter unga som kan ha utsatts för sexuella övergrepp.
ATSUB
Anhörigförening för anhöriga till sexuellt utnyttjade barn och ungdomar.
nxtME
Ideell förening för den som varit utsatt för incest och behöver hjälp och stöd för att bearbeta dina upplevelser.