Hör mammans berättelse om hur hennes dotter lurades och våldtogs av en vuxen man Foto: SVT

Våldtäktsman på Hammarö lockade 14-åring med tatuering

Uppdaterad
Publicerad

I november lockades en 14-årig flicka hem till en 26-årig man på Hammarö. Hon var lovad en tatuering, men i stället blev hon våldtagen. 26-åringen dömdes till fängelse, men i den 14-åriga flickans liv är sig inget likt.

– Hon hade humörsvängningar, spydde upp maten och var fruktansvärt arg och elak, säger flickans mamma.

Den 14-åriga flickan skadar sig själv och plågas av mardrömmar. Hon orkar inte heller längre gå till skolan. Allt detta efter att hon blev kontaktad av en 26-årig man i sociala medier.

– Det blev ett helvete hemma rent ut sagt. Hon hade humörsvängningar, spydde upp maten och var fruktansvärt arg och elak, beskriver flickans mamma, som inte kunde ana vad som hänt dottern.

Barns utsatthet på nätet

Blev lurad och våldtagen

Flickan hade blivit lockad till att få en gratis tatuering om hon kom hem till mannen. Men i stället för att tatuera en ros på flickan förgrep sig mannen på henne.

– Han tafsade på henne och när hon protesterade tryckte han ner henne och kopplade ett hårt grepp om hennes händer, berättar mamman.

I klippet ovan hörs mammans berättelse om övergreppet och vad de har fått för konsekvenser för flickan.

Vågar inte berätta

Flickan bestämde sig för att aldrig berätta för någon om övergreppet. Det var först efter att en annan kvinna gjorde en våldtäktsanmälan mot mannen som det hela uppdagades. Vid en husrannsakan hos 26-åringen fann polisen flera filmer, bland annat en som visade våldtäkten på 14-åringen. Först då fick mamman veta vad som hade hänt – ett besked hon beskriver som en förälders värsta mardröm.

– Det är så vidrigt, jag har önskat att det var jag som blev utsatt i stället, säger hon.

Dömdes mot sitt nekande

26-årigen ansåg inte att han hade gjort något olagligt, men dömdes nyligen mot sitt nekande till fängelse i tre år och tre månader, bland annat för att ha våldtagit och filmat 14-åringen men också för samma brott mot ytterligare en kvinna som är över 15 år. Mannen har överklagat domen till Hovrätten.

Det var inte första gången mannen hade sökt kontakt med minderåriga tjejer. Förra året blev han utesluten ur en idrottsförening där han var ledare. Trots flera tillsägelser från föreningen ska han ha fortsatt kontakta flickor så unga som 13 år via sociala medier.

Varnar andra för gromning

Flickans mamma är orolig att det kan finnas ett mörkertal av utsatta tjejer som inte vågar berätta. Nu råder hon ungdomar att vara försiktiga men också att våga berätta om de har utsatts för något. Och till alla föräldrar ger hon hon rådet att prata mer med sina barn om vilka kontakter de har.   

– Man tror inte att det ska hända ens barn, men det händer så mycket på nätet i ens barns liv som man inte har en aning om.

Samtidigt medger hon att det är jättesvårt att ha koll som förälder. Hon tror själv inte att hon hade kunnat stoppa det som hände hennes dotter. När barnen är yngre kan man ha en viss koll, men när de kommer upp i högstadieåldern blir det annorlunda.

– De är inte så pratsamma i den åldern och kanske bara svarar att allt är bra när man frågar, säger hon.

Hit kan du vända dig om ett barn blivit utsatt för övergrepp

Om du vet att ett barn blivit utsatt för sexuella övergrepp ska du vända dig till polisen eller socialtjänsten. Här finns också stöd och hjälp:

Första linjen

För barn och ungdomar mellan 6-20 år som bor i Forshaga, Grums, Hammarö, Karlstad eller Kils kommuner. Erbjuder kortare behandlingsinsatser upp till cirka 5 möten.

Rise

Riksföreningen stödcentrum mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen. Vänder sig till vuxna som blev utsatta som barn. Har en stödlinje som man kan ringa måndagar och torsdagar.

BRIS

Tar emot samtal och har en chatt för barn och unga, men även för vuxna som har frågor eller är oroliga för ett barns säkerhet.

Rädda Barnen

Har en föräldratelefon, ger rådgivning och behandling för barn och ungdomar.

UMO

Ungdomsmottagning på nätet där man kan hitta svar på frågor om sex, men också om övergrepp och våldtäkt.

Dags att prata om

Stiftelsen Allmänna Barnhusets sida med råd och tips till både barn och vuxna.

Ersta Hopp

Vänder sig till både kvinnor och män som varit utsatta för övergrepp under uppväxten. Erbjuder enskilda samtal och samtal i grupp, båda med utbildad personal.

Brottsofferjouren

För den som blivit utsatt för ett brott. Har lokala jourer i landet.

BUP

Två stycken mottagningar i Sverige har specialiserat sig på att hjälpa barn och unga som utsatts för sexuella övergrepp. En i Stockholm och en i Linköping.

Wonsa

Psykologisk traumamottagning som ger specialiserad vård för psykiska skador efter sexuella övergrepp.

Tjejzonen

En organisation för tjejer 12-25 som behöver stöd för att lindra och förebygga psykisk ohälsa.

Inte ditt fel

En vägledning för dig som i ditt yrke eller ideella engagemang möter unga som kan ha utsatts för sexuella övergrepp.

ATSUB

Anhörigförening för anhöriga till sexuellt utnyttjade barn och ungdomar.

nxtME

Ideell förening för den som varit utsatt för incest och behöver hjälp och stöd för att bearbeta dina upplevelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barns utsatthet på nätet

Mer i ämnet