• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Selma Johannesson i årskurs 5 på Norrstrandsskolan berättar om hur det fungerar med skolmaten i pandemitider. Foto: Johan Hedlund/SVT

Här serveras lunch klockan 10.30: ”Blir hungrig på eftermiddagen”

Publicerad

Coronapandemin har inneburit utmaningar inom skolvärlden. Inte minst när det gäller lunchen då många elever samlas på samma ställe.

Vi har träffat fem elever på Norrstrandsskolan i Karlstad som berättar om sina upplevelser under det senaste året.

Norrstrandsskolan har totalt cirka 740 elever i årskurs 4-9 varav 240 går i mellanstadiet, årskurs 4-6.

Det är ingen enkel uppgift att planera elevernas luncher och en åtgärd som skolan har infört är att lunchen börjar redan klockan 10.30 för vissa av eleverna.

Skolmat under pandemin

– Man blir hungrig på eftermiddagen så man får ha med sig något eget. Det var bättre innan, säger Victor Eklund Stöleggen i årskurs 5.

Bättre än tidigare

Men det är flera elever som tycker att skolmaten har blivit bättre och miljön i matsalen bättre under pandemin, bland annat eftersom högstadieeleverna har haft en del undervisning på distans.

Se vad eleverna på Norrstrandsskolan säger om skolmaten och hur de upplever miljön i matsalen i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolmat under pandemin

Mer i ämnet