• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

anonym bild på en person i ett skogsområde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar ”Elin” om känslan när hon fick höra att hennes son skulle utföra ett morduppdrag. Foto: Filip Jemtelius/SVT

”Elins” son skulle utföra morduppdrag – omhändertogs av myndigheter

Publicerad

”Elin”, som egentligen heter något annat, är mamma till en pojke under 15 år som rekryterades av gäng för att utföra en mordbeställning. Det planerade brottet kunde avstyras och myndigheterna har omhändertagit sonen.

– Det kändes som att någon slog luften ur mig, säger hon.

Sonen växte upp i en mindre ort inom Polisregion Bergslagen. Han hade en hög närvaro i skolan och var en duktig idrottare.

– Under den tiden kom det varken oro från skola eller socialtjänst.

Barn och unga i kriminella gäng

Men efter ett tag märkte ”Elin” förändringar i sin sons beteende och umgänge. Frånvaron från skolan ökade och fritidsaktiviteter blev mindre viktiga.

Från beteendeförändringarna gick det fort till att sonen blev omhändertagen.

– Jag misstänkte aldrig att det var kriminella nätverk som fick mitt barn att göra som han gör och mår som han mår, säger ”Elin”.

Önskar mer dialog

I takt med att det blir ett större och större problem i landet med rekryteringen av så kallade barnsoldater vill ”Elin” se en bredare dialog i samhället.

– Det informeras för lite på skolor, det pratas för lite bland föräldrar om det här.

Vad skulle du säga till andra föräldrar som är oroliga?

Man måste våga vara mer jobbig, ta diskussioner, be om att få kolla telefoner och sociala medier. Kräva mer av barnen, har de ett nytt umgänge ha telefonnummer till kompisarnas föräldrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn och unga i kriminella gäng

Mer i ämnet