Facket Transport levererar skarp kritik mot Värmlandstrafik som de anser anlitar oseriösa bolag för att köra färdtjänst i länet. Foto: SVT

Facket kritiskt: ”Oseriösa bolag kör färdtjänst åt Värmlandstrafik”

Uppdaterad
Publicerad

Facket Transport levererar skarp kritik mot Värmlandstrafik som de anser anlitar oseriösa bolag för att köra färdtjänst i länet.

– Vi tycker att de borde avbryta upphandlingen och göra om och göra rätt, säger Mikael Ladman, ombudsman vid Transports avdelning i Värmland.

Det handlar om företag i branschen som, enligt Transport, inte är seriösa och som nu fått uppdraget av Värmlandstrafik att köra färdtjänst i Karlstad. Framförallt gäller det bolaget Trendtaxi, som sedan tidigare kör i Nordvärmland, som nu ska ha nio bilar i färdtjänsten i Karlstad.

Enligt Transport har facket ett antal tvister med Trendtaxi som väntar på att lösas i centrala förhandlingar.

Felaktig övertidsersättning

Facket hävdar till exempel att företaget inte betalat ut övertidsersättning ordentligt. Det finns, enligt facket, exempel på chaufförer som jobbat 220 timmar i månaden men bara fått betalt för 166,5 timmar.

– Det drar iväg och blir rätt stora summor, säger Mikael Ladman.

Enstaka misstag

Trendtaxis vd, vill inte vara med i en intervju med SVT. I ett mejl skriver han att bolaget följer kollektivavtal och betalar de löner de ska – men att det förstås kan ske enstaka misstag och att felen då rättas till.

Bolaget har också Värmlandstrafiks förtroende.

– Vi är väldigt nöjda med dem och vi har förlängt avtalet med dem, säger Anders Wahlén, servicetrafikchef vid Värmlandstrafik.

Han säger att om det finns tvister mellan Transport och Trendtaxi måste det lösas mellan dem.

– Det är en fråga för trafikföretaget och facket, säger han.

Dömd till böter

Samma dag som Värmlandstrafik beslutade om vilka bolag som ska köra färdtjänst i Karlstad, 30 september i år, dömdes vd:n för Trendtaxi till böter för brott mot socialförsäkringsbalken.

Trots upprepade påstötningar från Försäkringskassan rapporterade han inte in uppgifter till myndigheten om en chaufförs frånvaro.

Trendtaxis vd uppger att gjorde fel, att han godtagit domen och betalat böterna på 1 500 kronor. Men att att det hela skedde under en period av extra tung arbetsbörda.

Domen mot företagets vd rubbar inte Värmlandstrafiks förtroende för bolaget.

I ett mejl skriver Anders Wahlén att domen inte föranleder någon åtgärd från Värmlandstrafiks sida då bötesbeloppet är betalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.