Foto: Pressbild

Kommunens förslag på stöd till flygplatsen: 35 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Karlstad kommun föreslås gå in med 35 miljoner kronor i stöd till Karlstad Airport– trots att inga reguljära passagerarflyg har gått sen pandemin slog till.

– Det är ett beslut som vi har varit tvungna att ta varje år i ett antal år. Den går ju med underskott och så har det varit i alla år, säger kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M). 

Det är Karlstads Stadshus AB som har gått in med pengar tidigare, och föreslås nu göra det igen. Det handlar alltså inte om skattepengar, utan om intäkter från de andra kommunala bolagen – hyres- och elenergiavgifter.

– Vi har ju sagt från början, när vi tog över flygplatsen, att vi inte ville det men gjorde det för att säkra upp. Näringslivet var tydliga med att man behöver en flygplats.

Men det här kan bli sista året som kommunen ensam måste täcka upp för flygplatsens underskott. I december tar regionfullmäktige det slutgiltiga beslutet om att gå in som delägare.

MP kritiska

De 35 miljonerna är grundad i prognosen för hur stort flygplatsens underskott blir 2020, men beloppet är väl tilltaget. Kanske blir den faktiska förlusten något mindre än 2019 års minusresultat på 34,6 miljoner kronor.

Miljöpartiet motsätter sig kommunens stöd till flygplatsen.

– Vi tycker att det är fel att så här stora summor används för flyg som inte är bra för miljön och att det är så stora summor, säger Per-Inge Lidén (MP), ordförande i Karlstads Stadshus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.