Första maj-demonstration i Kil mot ändrade scheman inom hemtjänsten

Publicerad

Kommunalmedlemmar i Kil passade under dagen på att demonstrera vid bibliotekstorget mot en lokal fråga – de schemaändringar som väntas för personal inom hemtjänsten från den 9 maj.

– Vi anser att förändringarna inte är hållbara för personalens hälsa, säger Emelie Aasen, fackligt förtroendevald för Kommunal i Kil.

Schemaändringarna innefattar bland annat att personalen ska börja jobba varannan helg. När beslutet kom möttes det av kraftiga reaktioner.

– Målsättningen är att det här ska göra det bättre både för de äldre som möter personalen och för personalen själva, sa kommundirektören Jan-Olov Ragnarsson om reaktionerna när SVT träffade honom. Många av helgpassen täcks upp av vikarier och man vill att de äldre ska få mer kontinuitet.

Kommunstyrelsens ordförande Anders Johansson (S) var en av de folkvalda som höll första maj-tal på torget. Han säger sig vara lyssnande till fackets synpunkter.

– Det är ju bra att första maj kom så tidigt inpå det som skett och vi får ta den diskussionen. Det kan leda till ett bättre facklig-politisk samverkan mellan partiet och LO-förbunden, säger han.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.