Karlskoga kommun har svårt att hitta och engagera yngre generationer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fanny Salonen och Laura Sumanen träffades genom Finska föreningen i Karlskoga, men tycker att mer behöver göras för att engagera yngre. Foto: SVT

Framtidens problem för finska förvaltningsområdena: Att locka den yngre generationen

Publicerad

Karlskoga kommun har, likt många andra finska förvaltningsområden, svårt att hitta och engagera yngre generationer.

– Vi hade till exempel ett möte för unga vuxna med fika som vi annonserade om i tidningen tillsammans med Degerfors. Den första som kom var 70 år, och den yngsta som kom var 50, säger Anne Ågren, minoritetsstrateg på Karlskoga kommun.

Karlskoga gör i det mesta ett bra jobb som finskt förvaltningsområde tycker vännerna Laura Sumanen och Fanny Salonen, men de kan gärna bli bättre på att få med fler ur de yngre generationerna.

– Vi har ingen naturlig knytpunkt. När kommunen anordnar något finskspråkigt evenemang ser man sällan folk i vår ålder, säger Fanny Salonen.

Finska förvaltningsområden

Svårt att nå ut

En del av problemet ligger i att det kan vara svårt att hitta och nå ut till de man vill.

– Jag tror att det i stort finns ett mindre intresse för att engagera sig i föreningar bland unga i dag. Nu ska jag inte påstå att vi har försökt att ordna något heller, men man kommer inte till evenemang. Det finns inte några färdiga plattformar där man kan träffas och vi är väldigt utspridda, säger Laura Sumanen.

Olika bakgrunder

Till skillnad från äldre generationer har de yngre generationerna mer olika kopplingar till Finland enligt vännerna.

Laura Sumanen och Fanny Salonen kom båda till Sverige som vuxna, och har en bild av Finland från sin uppväxt.

– De som har växt upp i Sverige upplever jag har en annan bild av Finland där det är mer barndomens sommarminnen, säger Laura Sumanen.

Kommunen håller med

Anne Ågren, minoritetsstrateg på Karlskoga kommun, håller med om att de har svårt att få med de yngre på sina aktiviteter. Men det problemet är inte Karlskoga ensamma om.

– Vi har diskuterat det här mycket på konferenser för alla koordinatorer i Sverige. Vi har två stora problem, hur man ska engagera de unga och hur vi ska nå de som inte är föreningsaktiva, säger Anne Ågren och fortsätter:

– Det är det stora dilemmat och jag vet att Karlskoga inte är ensamma utan det gäller alla finska förvaltningsområden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finska förvaltningsområden

Mer i ämnet