En delad bild som visar två män står på en gata. Den vänstra sektionen visar en man i en mörk jacka och grå tröja, med lägenheter i bakgrunden. Den högra sektionen visar en man klädd i en mörk kostym och slips, framför en modern byggnad med fönster. Gatan är asfalterad och omgiven av träd med höstfärger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kommer väl ske under 2025” Anders Tallgren om gratis parkeringarna som styret vill ta bort – något oppositionen är kritiska till. Foto: SVT

Gratisparkeringarna i Karlstad kan försvinna nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen beslutade kommunstyrelsen att gå vidare med handlingsplanen som bland annat handlar om att ta bort avgiftsfria parkeringar i flera områden i Karlstad.

– Det kommer väl ske under 2025 förmodligen, säger Anders Tallgren (S), kommunalråd i Karlstad.

På flera gator i Herrhagen, Strand, Sundsta och Norrstrand kan man idag parkera gratis. Det vill de styrande partierna i Karlstad ändra på eftersom de menar att det försvårar för boende i området att hitta en parkering.

– En del tvingas nästan flytta för att de inte hitta någon parkering i sitt område, förklarar Anders Tallgren (S).

Under kommunstyrelsens möte under tisdagen valde man att godkänna handlingsplanen som nu skickas vidare till kommunfullmäktige. Enligt Tallgren är förhoppningen att handlingsplanen med de nya parkeringsavgifterna under första halvåret av 2025.

M: ”Det löser egentligen inte problemen”

Oppositionen är mycket kritiska till införande av avgifter på gratis parkeringar eftersom de menar att det påverkar pendlare negativt.

– Det enda man gör är att lägga ytterligare bördor på de som pendlar till arbetet, säger Alexander Torin (M).

Han tror istället att arbetande som står på gratisparkeringarna under arbetstid kommer parkera längre från centrum.

– Det försvårar och löser inte de problemen som styret avser att lösa, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.