Till vänster elever i ett klassrum i Arvika som sitter vid sina skrivbord, med fokus på deras uppmärksamhet. Till höger syns en skylt i en skolmatsal som tackar för att man inte matar en papperskorg – en del av arbetet med att minska matsvinn i kommunen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ska inte spola ner mat i toaletten” säger eleven Elsa – se henne och flera andra skolbarn i Gunnarskog om hur de ser på att slänga mat – och vad de lärt sig av. Foto: SVT

Här utbildas eleverna för att minska matsvinnet

Publicerad

Elever på skolor i Arvika och Eda kommuner har gått en digital utbildning om matsvinn och hur man kan minska det. Under veckan har eleverna fortsatt att arbeta med detta i form av workshops.

– Det är inte bra att det slängs mycket mat som man kan äta, då behöver man producera mer mat som kanske slängs i onödan, säger Felix Bergfjord.

Eleverna i årskurs 6 på Järvenskolan i Arvika tar med sig olika saker från föreläsningen. Dels hur mycket mat som slängs, hur mycket man kan spara på mat som man hade kunde ha ätit upp och vad som är skillnaden på matsvinn och matavfall.

Starta klippet för att höra några av eleverna berätta mer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.