Foto: SVT

IVA-sköterskorna blir kvar i Torsby

Uppdaterad
Publicerad

Den månadslånga processen är över. Sjuksköterskorna på intensivvårdsavdelningen i Torsby har kommit överens med Landstinget i Värmland och nu har de flesta skrivit på nya anställningsavtal.

– Vi har kommit överens, men nöjdheten kanske inte är på topp. En del är rätt besvikna, andra hyfsat nöjda, säger Åsa Walfridsson, som är en av de fjorton sjuksköterskorna som sade upp sig i protest mot ojämlika lönevillkor.

Det var i början av februari som sjuksköterskorna sade upp sig, eftersom de ansåg sig ha lägre löner jämfört med sina kollegor i Arvika och Karlstad. Landstinget erbjöd då 1 500 kronor i löneökning retroaktivt från 1 juli 2017. Sjuksköterskorna tyckte att det var för dåligt, men nu slutade processen med att erbjudandet accepterades trots allt.

Åsa Walfridsson är en av de protesterande sjuksköterskorna på intensivvårdsavdelningen i Torsby Foto: SVT

– Det som är bra är att landstinget inte brukar betala ut retroaktivt alls. Vi ser det som ett bevis på att de faktiskt håller med om att saker och ting inte skötts rätt, säger Åsa Walfridsson.

”Kan se vad vi vunnit i stort”

Åsa berättar att de flesta av hennes kollegor, inklusive hon själv, skrev på nya anställningsavtal på fredagen men att det är ett par personer som hon inte har hunnit prata med än och hon är därför osäker på hur de har valt att göra. Enligt Värmlands Folkblad ska dock alla utom en ha skrivit på hittills och den fjortonde sjuksköterskan väntas skriva på när hen kommit hem från en resa.

– Vi sade ju upp oss från våra tjänster, så nu har vi erbjudits nya tjänster och det gör ju också att vi har möjlighet att förhandla om våra löner, förutom de 1500 kronorna som vi har blivit lovade. Det har vi nu gjort enskilt sedan i onsdags, men jag vet att flera är besvikna på resultatet, säger hon och fortsätter:

– Själv hade jag hoppats på lite mer, men jag kan ändå se vad vi har vunnit i stort. Vi har visat att vi är något att räkna med och att man inte kan behandla folk olika. Visst, man ska ha olika lön utifrån att man har olika kompetenser och ansvarsområden och så, men inte för att man jobbar på ett visst sjukhus. Vi blev värderade lägre på grund av att vi jobbar i Torsby, inte i Karlstad.

Sjuksköterskornas uppsägningstid går ut i april och dagen därpå träder deras nya anställningar i kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.