Foto: SVT

Ivrig gnagare fäller träd i Arvika

Uppdaterad
Publicerad

En gnagande bäver gör att det numera kan se lite stökigt ut vid Viksholmen i Arvika. Kommunen har fått fälla två träd och låter dem ligga för att bävern inte ska ge sig på flera. Men som en bonus har också parken fått ett litet konstverk.

– Vi är lite rädda att den till slut gnager i alla träd, försvinner det några träd varje år så blir det lite tomt. Men än så länge är det ingen fara, säger Dagmar Nilsson, enhetschef på Park- och tomtmarksenheten.

Det är inte första gången den ivrige gnagaren ger sig på träden kring Viksholmen i Arvika. Vid ett tillfälle gnagde den så pass mycket på ett träd att det föll rakt över vägen och det var på väg att hända igen. Träden som bävern nu hade gett sig på hade börjat luta lite.

– Det gick så långt att folk ringde till SOS felanmälan när de såg träden. När en bäver gnager tillräckligt länge så blir det ju inget kvar och då kan vad som helst hända. Så det kunde ha blivit farligt, säger Dagmar Nilsson på Park- och tomtmarksenheten.

Ris ska stoppa bäverns framfart

Därför bestämde man sig också för att såga ner träden. Men i stället för att sedan frakta bort dem så har de fått bli liggandes.

– Varje år ger sig bävern på träd, det är ju naturligt. Därför tänkte vi att om vi låter riset ligga så är de träden kanske inte lika attraktiva för bävern. Det kan ju se konstigt ut att kommunen fäller träd och bara låter dem ligga, så nu vill vi också komma ut och berätta varför vi gör det, säger Dagmar Nilsson.

Foto: Dagmar Nilsson

Konstverk som bonus

Men bävern ställer inte bara till med oreda. Parken vid Viksholmen har efter trädfällningen nu fått en liten bonus i form av ett eget litet konstverk.

– Han som tog ner trädet lämnade en liten stubbe där bävergnaget finns och där var folk och fotograferade, så det blev en liten bäverskulptur. Så man kan säga att bävern har varit lite konstnärlig, säger Dagmar Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.