Polisen i Sverige kan fortfarande inte använda vapen på den norska sidan gränsen. Foto: SVT

Tätare samarbete i gränsområden mellan svensk och norsk polis

Uppdaterad
Publicerad

Ännu ett steg har tagits i samarbetet mellan svensk och norsk polis i arbetet vid gränsen. Nu inleds en insats med syfte att stävja gängkriminalitet som kommer att pågå under en längre period.

– Den kommer pågå fram till slutet på januari, säger Gjermund Thoresen, chef för polisstationen i Magnormoen.

Det norska polisdirektoratet har godkänt har godkänt Sveriges förfrågan. Inom kort kommer norsk polis inom inlandsdistriktet att regelbundet arbeta och bära vapen i gränsdistriktet och i Värmland.

SVT Nyheter Värmland har tidigare berättat om att ett problem för samarbetet mellan norsk och svensk polis vid gränsen i Eda är att norsk polis inte får bära vapen.

Under gemensamma insatser som sker på den svenska sidan om gränsen brukar dock norsk polis bära vapen, likt den svenska.

– Så kommer även ske regelbundet under insatsen som görs nu, säger Gjermund Thoresen.

Två polischefer vid bygget av den nya polisstationen på gränsen mellan Sverige och Norge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se inslaget från i våras: Den nya polisstationen byggs mitt på riksgränsen, men svenska poliser får inte ta med sina vapen in på den norska sidan. Hör poliserna om hur samarbetet ska gå till. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.