– Vi har bostadsbrist. Jag tror i grund och botten inte på att man ska lagstifta i den här frågan. Jag tror att det är bättre att man gör en överenskommelse mellan kommunerna, säger Margareta Ivarsson (C), ordförande i socialnämnden på Hammarö.
På måndagen kom regeringens utredare med ett förslag om nya krav på kommunerna.
– Vi måste komma ifrån att det på nåt sätt är frivilligt. Människor kan själva bestämma var de ska bo och då ska alla kommuner ha ett ansvar och en beredskap på att ta emot, säger Lars Stjernkvist (S), regeringens utredare.
12 000 personer har fått uppehållstillstånd i Sverige och har inte besked om vilken kommun de ska bo i. Hammarö är en av de kommuner som bara tar emot ensamkommande flyktingbarn.
– Det finns en stor anledning till det. Vi har inte så mycket bostäder och lokaler att kunna tillhandahålla, därför har vi valt att jobba med ensamkommande flyktingsbarn i stället för att blanda, säger Margareta Ivarsson.
Hammarö har haft fem barn fram till den 30 juni 2013. Därefter beslutade man att höja kvoten till 15 barn och från 1 juni i år tar kommunen emot 16 ensamkommande barn.
Enligt utredaren Lars Stjernkvist är det väldigt få kommuner som säger nej till att ta emot flyktingar.
– Problemet är att få har en organisation och beredskap att faktiskt ta emot och det är det vi vill komma åt, säger Lars Stjernkvist.
Anders Knape, ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting, sågar utredarnas förslag:
– Vi ser nu en stor tillströmning med flyktingar. Vi räknar med en ökning med Karlstads storlek. Jag tror inte att i den situation vi befiner oss i dag, att man löser det genom lagstiftning, utan vad som måste komma tillstånd det är ett kraftigt ökat bostadsbyggande i hela landet, säger Anders Knape till Värmlandnytt.
Det kommunala bostadsbolaget Hammaröbostäder hade på måndagen 1 430 personer i kö för en bostad. Hammaröbostäder har 850 lägenheter.