Mari Österlund står vid en öppen dörr in till ett hem. Personen bär en ljusgrå jacka och håller i dörrhandtaget. I bakgrunden syns en träpanel och en matta på golvet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Som kallast var det sju grader” , säger Mari Österlund som betalar 5000 kronor för en lägenhet utan el. Foto: SVT

Lägenheterna i Slottsbron förfaller – nu har också strömmen stängts av

Uppdaterad
Publicerad

Dålig värme – ibland så kallt som sju grader och dessutom strömlöst. Mari Österlund och hennes grannar har länge haft problem med lägenheterna i Slottsbron. Nu oroar sig Mari för hur hon ska klara vintern.

Sedan 2011 har Mari Österlund bott i det gula flerfamiljshuset i Slottsbron i Grums och fram till för två år sedan har hon trivts bra. Då köptes nämligen hennes hus av ett bolag hemmahörande i Stockholmstrakten. Sedan dess har gräsmattorna slutat klippas, pellets för att värma lägenheterna dragits in och för en vecka sedan stängdes elen av.

– Får man ingen värme i vinter, då kommer rören frysa, säger Mari Österlund.

Mari bor för närvarande hos sin pojkvän men allt hon vill är att kunna flytta tillbaka.

Vad säger hyresvärden när du hör av dig till honom?

– Han har blockerat mig, han gör det med alla han tycker är bråkiga, säger Mari Österlund.

Kommunen har inga svar

Grums kommun ser allvarligt på Maris situation och säger att de arbetar på en lösning för hyresgästerna.

– De behöver ha både el, värme och vatten och nu går det mot vinter, så det är en akut fråga, säger Malin Hagström (S), kommunalråd i Grums kommun.

Men Malin Hagström kan inte säga när eller var hyresgästerna ska flytta, inte heller om kommunen kan hjälpa hyresgästerna att få stanna i sina lägenheter.

Bolaget försatt i konkurs

Bolaget som hyrt ut lägenheten till Mari ägde fram till nyligen tre fastigheter i Grums kommun. Alla i lika dåligt skick, enligt kommunen.

För tre veckor sedan försattes bolaget i konkurs och enligt konkursförvaltaren saknar bolaget pengar. Sannolikt kommer kronofogden sälja fastigheterna på exekutiv auktion.

Fram till dess är hyresgästerna skyldiga att betala hyran. För Maris del, drygt 5000 kronor för en lägenhet utan el. Eftersom hyresgästerna inte vet när eller om de måste flytta har en av hyresgästerna, som inte vill medverka med namn tagit saken i egna händer. Han har själv kontaktat och betalat ett elbolag för att få tillbaka strömmen. 10 000 kronor ur egen ficka och utan någon garanti till ersättning.

– Vi måste ju ha el, det går inte att bo så här, säger hyresgästen.

SVT har sökt hyresvärden som innan konkurs ägde fastigheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.