Ung kille med keps kliver in i grön traktor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Forsberg välkomnar förslaget – men vill se en omställning på lång sikt. Foto: Maria Haglund/SVT

LRF Värmland om sänkt reduktionsplikt: ”Rejäl kostnadslättnad för branschen”

Publicerad

De senaste dagarnas rapportering om regeringens besked att kraftigt sänka reduktionsplikten till sex procent för både bensin och diesel vid årsskiftet välkomnas av LRF Värmland. Enligt regeringens beräkningar kan sänkningen ge upp till 5,50 kronor billigare diesel per liter.

– Det gör ju att vi får liknande förutsättningar som våra kollegor i andra länder, säger Erik Forsberg, regionordförande för LRF Värmland.

Reduktionsplikten är en lag som innebär att oljebolagen måste blanda i en viss mängd biobränsle i bensin och diesel för att minska utsläppen från transporter. Det dyrare biobränslet gör att literpriserna höjs.

Reduktionsplikten idag ligger på 7,8 procent för bensin och 30,5 procent för diesel. Regeringens förslag innebär en kraftig sänkning till 6 procent på diesel nästa år.

Hör mer om hur LRF Värmland ser långsiktigt på omställningen i klippet.

Beskedet tas emot med skepsis av drivmedelsbranschen och enligt Energimyndigheten är reduktionsplikten det viktigaste styrmedlet för att Sverige ska nå målet till 2030 om att minska utsläppen från inrikestransporter med minst 70 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.