Man i kavaj står utomhus, med träd i bakgrunden. Vårlandskap med nakna grenar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) berättar om åtgärder i regeringens livsmedelsstrategi som ska leda till bättre villkor för bönderna. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Ministern Peter Kullgren (KD) om köttbristen: ”Gör allt vi kan för bönderna”

Publicerad

En av ambitionerna i regeringens nya livsmedelsstrategi är att 80 procent av det kött som konsumeras i Sverige ska vara svenskproducerat. Men det är lång väg dit. I dag är exempelvis inte mer än 26 procent av det lammkött som äts inhemskt.

Sedan toppåret 2011 har antalet får i Sverige gått från 620 000 djur till 455 000. Det är en minskning med 165 000 djur.

– Vi kan konstatera att produktionen minskar och konsumtionen ökar. Det är synd för Sverige är ett land där vi har fantastiska förutsättningar att producera lammkött, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Stort importberoende

Sverige är i dag bara självförsörjande på tre livsmedel, spannmål, morötter och socker. I övrigt är importberoendet stort. Bara runt 50 procent av allt som äts i Sverige är svenskproducerat, något som i hög grad påverkar Sveriges motståndskraft i kris.

– I det sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att det vi inte kan producera i fredstid kommer vi aldrig kunna producera om det kör ihop sig och blir kris eller krig, säger Peter Kullgren (KD).

Uppdaterad livsmedelsstrategi

För att få fart på den svenska livsmedelsproduktionen har regeringen antagit en uppdaterad livsmedelsstrategi där ambitionen är att förenkla regelverken inom lantbruket, öka böndernas lönsamhet och i fallet med fårbönderna minska rovdjurstrycket.

– När det gäller just kött har Jordbruksverket fått i uppdrag att se till målet 80 procents självförsörjning. Det är inget utopiskt mål för det är branschen själv som kommit in med det, säger Peter Kullgren (KD).

I videon ovan berättar landsbygdsministern om åtgärder i livsmedelsstrategin som ska leda till bättre villkor för bönderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.