Entrén till Nöjesfabriken, en byggnad med röd tegelarkitektur och stora fönster. Ovanför entrén hänger ett svart tak med texten ”Nöjesfabriken”. Det finns även affischer och information som syns på väggen. Till höger finns en person som intervjuas, men ansiktet är otydligt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur läget är för klubbarna i klippet. Foto: SVT

Nöjesfabriken i Karlstad bekräftar bilden – fyller inte klubben

Uppdaterad
Publicerad

För tjugo år sedan klubbade fler människor i Karlstad. Det menar Nöjesfabrikens ägare Peter Eriksson.

– Folk går inte ut regelbundet längre, utan väntar på en happening.

Färre personer rör sig ute i Karlstads nattliv och dansgolven fylls inte till samma nivå som för 20 år sedan. Det berättar Nöjesfabrikens ägare Peter Eriksson som varit verksam i 21 år.

– Jag tror det var 6000 personer ute i rörelse i nattlivet för 20 år sedan. Idag är det runt 2000 totalt, säger Eriksson.

Det finns flera möjliga anledningar bakom nattklubbarnas tapp. Bland annat en annan typ av dejtingkultur där folk nu träffas genom appar istället för ute på stan.

– Förr i tiden gick man ju ut på krogen för att dansa och kanske träffa någon, idag sitter man och scrollar på en dejtingapp.

Redan för elva år sedan märkte klubben av en minskning av människor och stängde igen den gamla lokalen som rymde 2000 personer. Dagens lokal rymmer hälften så många, en lokal de menar att de ändå har svårt att fylla.

– Vi hade ju 2000 personer här varje lördag i stort sett, det var nästan krismöte om det var färre än så. Nu tar vi in max 1000 personer och det känns som att det börjar bli för mycket, säger han.

Men det går inte dåligt för alla klubbar

Men alla klubbar i staden håller inte med om att färre går ut och dansar på helgerna. Enligt klubbarna Royale och K12 så går nattklubbarna bra och de märker inte av nattklubbsdöden.

”För oss har det gått väldigt bra. Dansgolvet är fullt av dansglada gäster både fredagar och lördagar”, skriver Emelie Gårdh på Royale.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.