– Hade vi haft någon fast under vattenytan i den där båten skulle jag säga att det är ett uppdrag som varit omöjligt för oss att klara av inom rimlig tid, säger brandingenjör Björn Johansson. Foto: SVT

Räddningsinsats hade varit omöjlig för brandmännen

Uppdaterad
Publicerad

Hade restaurangpråmen Båten sjunkit med människor ombord hade det kunnat bli ett näst intill omöjligt räddningsuppdrag för räddningstjänsten.

– Hade vi haft någon fast under vattenytan i den där båten skulle jag säga att det är ett uppdrag som varit omöjligt för oss att klara av inom rimlig tid, säger brandingenjör Björn Johansson.

Räddningstjänsten i Karlstad har inspekterat restaurangpråmen Båten flera gånger men då bara ur ett brandskyddsperspektiv. Att skrovet var i så dåligt skick att Båten kunnat sjunka för länge sedan, då med folk ombord, kom därför som en skakande överraskning.

– Utan att vara expert på skrov, när man läser rapporten så känns det som den kunde ha sjunkit väldigt snabbt, och det är då man undrar vad vi skulle ha gjort, säger Björn Johansson på räddningstjänsten.

Restaurang Båten

Hur komplicerad hade en räddningsinsats varit med ett sådant scenario?

– Jättekomplicerad. Hade vi haft någon fast under vattenytan i den där båten skulle jag säga att det är ett uppdrag som varit omöjligt för oss att klara av inom rimlig tid, säger Björn Johansson.

Ingen tillsyn

Att kontrollera bärigheten hos ett skrov på en restaurangbåt faller utanför räddningstjänstens uppdrag. Och någon myndighet som utövar regelbunden tillsyn när det gäller bärigheten hos flytande restauranger som har en fast förankring vid kaj finns inte.

– Det är ägaren som har ansvar för att ta upp båten och kontrollera den, säger Karlstads kommuns hamnkapten Björn Johansson.

Hade restaurangpråmen Båten gått i trafik i stället för att ligga fast vid kaj hade regelbundna besiktningar måst göras i enlighet med sjöfartsreglerna. Men den enda myndighet som kan utöva tillsyn när det gäller bärigheten hos en fast förtöjd restaurangbåt är Arbetsmiljöverket.

– Vi har ingen regelmässig tillsyn. Den obligatoriska tillsyn vi gör bygger på att skyddsombuden på arbetsplatserna rapporterar risker till oss, säger Monica Björk som är enhetschef på Arbetsmiljöverkets inspektionsavdelnings stab.

Viktigaste faller mellan stolarna

Det innebär att någon regelmässig tillsyn av skrovsäkerheten hos en flytande restaurang inte förekommer alls.

– Det blir ju lite konstigt när vi och andra tittar väldigt noga på vissa saker som gasolen och utrymningsvägar in i minsta detalj. Sedan så faller det allra viktigaste, bärigheten, mellan stolarna. Man silar mygg och sväljer kameler, säger räddningstjänstens Björn Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Restaurang Båten

Mer i ämnet