Regionfrågan: Samarbete bättre än egen Värmlandsregion

Uppdaterad
Publicerad

Senast den 1 november 2014 ska Värmland gå in i en ny region. Diskussionen om vilken fortsätter. Ska det vara med Västra Götaland eller kanske med Örebro och Västmanland? Idag kom utredningen om det tredje alternativet ett Värmland helt på egna ben.

Ett framtida självständigt Värmland är inget realistiskt alternativ. Det menar förre landstingsdirektörern Tore Olsson. Han har haft utrett frågan om ny regiontillhörighet för Värmland genom att se om ensamförslaget är realistiskt. Men alla prognoser pekar mot att Värmland i framtiden kommer att behöva liera sig med starkare grannar och då är Västra Götaland den mest realistiska partnern.

Landstingsrådet Fredrik Larsson (M), som kan tänka sig en fortsatt egen Värmlandsregion, säger till Värmlandsnytt att Tore Olssons utredning lyfter fram vilka konkreta frågor, som måste diskuteras närmare innan landstinget bestämmer sig. Därmed kan det bli en handgriplig diskussion och inte bara visioner och känslor i regionfrågan.

Landstingets politiker ska ta ställning till Tore Olssons utredning den 30 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.