Regionkommun utreds återigen

Uppdaterad
Publicerad

En sammanslagning av Landstinget i Värmland och Region Värmland kan komma att bli aktuell. Nu påbörjar politikerna arbetet med att undersöka möjligheterna att bilda en så kallad regionkommun.

Efter flera års splittring i regionsfrågan tas nu ett nytt initiativ mot en eventuell lösning. En kommitté har börjat utreda frågan om att slå ihop landstinget i Värmland med Region Värmland. I en sådan lösning skulle hälso- och sjukvården, kollektivtrafiken och kultur- och folkbildningsfrågor samlas under en och samma organisation. En så kallad regionkommun.

– Vi har varit positiva till det här initiativet hela tiden, det känns bra att vi påbörjat arbetet nu. Alla är överens om att vi ska försöka ta det här steget, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen.

-Vi har en situation idag som inte är en långsiktig lösning, därför är det viktigt att politiken för en dialog om de här frågorna, säger Tomas Riste (S) ordförande Region Värmland.

Ett första möte om en eventuell regionkommun hölls nu i veckan och Fredrik Larsson (M) menar att det finns fördelar med en gemensam stororganisation.

– Det blir en tydlighet i organisationen om vem som har ansvar för olika frågor. Det blir också en fördel när vi träffar andra regionkommuner i landet, eftersom vi då skulle ha samma förutsättningar, säger Fredrik Larsson (M).

Och en värmländsk regionkommun kan vara ett steg i ledet att möta framtiden.

– På lång sikt tror jag personligen att vi behöver utöka samarbetet utanför länets gränser för att hantera de utmaningar vi står inför. Men på kortare sikt behöver vi ha en annan organisation än den vi har idag, säger Tomas Riste (S).

I en utredning som blev klar i vintras föreslogs en sammanslagning av Länsstyrelserna i Värmland och Örebro län där Örebro skulle bli residensstad. Det förslaget ligger idag på is, men Tomas Riste menar att det inte vore en bra utveckling för Värmland som län.

-Skulle länsstyrelsens säte hamna i Örebro är det inte bra för Värmland. Vi får agera i det läget då regeringen skriver en proposition, säger Tomas Riste (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.