Secondhand, Hjärtegåva, Alma, Deje

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är lite märkligt att behöva vara så, men vi försöker att tackla det faktumet,” säger Gunnar Lindgren på Hjärtegåvan. Foto: Sayed Hashimi Parwani

Second hand-butik i Deje samlade in 80 000 kronor i stöd till dödligt sjuka Alma

Uppdaterad
Publicerad

Tvååriga Alma från Karlstad har drabbats av MLD och nekats behandling i Sverige, vilket fått familjen att resa till Kina för en chans till överlevnad. Familjen måste själva stå för kostnaden, och får nu stöd genom Hjärtegåvans second hand i Deje som arrangerade en särskild Alma-dag.

Över 80 000 samlades in under lördagen.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om fallet med MLD-sjuka flickan Alma i Karlstad. Behandlingen väntas kosta två miljoner kronor, en kostnad som familjen själva måste stå för.

Som stöd arrangerade Hjärtegåvans second hand i Deje en dag med second hand-försälning – där alla intäkter från försäljningen går oavkortat till familjens insamling ”Tillsammans för Alma”.

Initiativet togs av Maria Leben, som är arbetskollega till Almas mormor.

– De har en tuff situation som det är, så om de kan släppa den ekonomiska biten och få hjälp från olika håll är det bara skönt för dem, säger Maria.

Snart inleds behandlingen av Alma i Kina

Familjen är just nu i Kina och Almas behandling väntas börja i slutet av augusti eller början av september. Kostnaderna ska familjen delbetala vid flera tillfällen, men innan de lämnar landet.

– Vi trodde aldrig att vi skulle kunna komma så här långt som vi har gjort. Det hade inte varit möjligt utan all hjälp vi har fått. Men vi är inte i mål än, säger Juan Macall, Almas pappa.

– All försäljning och de gåvor som har samlats in på secondhandbutiken Hjärtegåvan i dag uppgår till drygt 80 000 kronor, vilket var helt över förväntan, säger Gunnar Lindgren från Hjärtegåvan i Deje.

Pappa med dotter i famnen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se tvååriga Alma på plats i Kina där hon nu ska få behandling för den sällsynta sjukdomen MLD – och hör hennes pappa berätta om stödet som nu kommer efter Alma-dagen på Hjärtegåvans second hand i Deje. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.