En delad bild som visar två olika scener. Till vänster syns en gammal röd träkyrka med klocktorn, omgiven av en kyrkogård med gravstenar och trädkantade gångar. Till höger finns en närbild av en skadad sprinklersystem, där den rostiga munstycksdelens detaljer är synliga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sprinklersystemen i flera av Karlstads stifts kyrkor är undermåliga och riskerar att ställa till mer skada och inte heller fungera vid brand. Foto: SVT

Sprinklersystemet skulle skydda kyrkorna – orsakar läckage och skador

Uppdaterad
Publicerad

Sprinklersystemen skulle skydda kyrkor där räddningstjänsten har svårt att vara på plats snabbt. Istället har de skapat stora problem och skadat kyrkorna.

– Det är ett väldigt bekymmersamt problem, säger stiftsingenjören Johannes Wikström.

I början av 2000-talet installerades sprinklersystem i många kyrkor runt om i landet. Istället för att skydda kyrkorna vid en eventuell brand, så har sprinklersystemen skapat stora problem. I Karlstad stift är åtta kyrkor drabbade, bland annat Ekshärad kyrka som drabbats av läckage som i sin tur skadat kyrkan.

– Man installerade dessa sprinklersystem vid de kyrkor som har de största kulturhistoriska värdena och är svårast att bekämpa vid brand och tanken var att kunna bekämpa bränder utan att göra åverkan, säger Johannes Wikström som är stiftsingenjör på Karlstad stift.

Läckage orsakar skador

Flera system läcker och har bildat fläckar på bland annat golv, inredning och besökare. Vissa munstycken har täppts igen och har i dessa fall inte kunnat fungera alls som de ska.

– Skållerud kyrka har haft ett större läckage när ett munstycke bröts itu utav frost och det blev en större vattenskada. Flera kyrkor har fläckar till följd av mikroläckage, säger han.

Endast två system i drift

I nuläget är två system fortfarande i drift och Karlstads stift tittar på vad man ska göra för att lösa problemet i de andra kyrkorna.

– Det är ett väldigt bekymmersamt problem. Vi har påtalat problemet under en lång tid. Varken installatören eller de som konstruerat systemet är villiga att säga att det är deras fel. Nu tittar vi på om vi kan gå vidare juridiskt.

Hör stiftsingenjören Johannes Wikström berätta om problemen med sprinklersystemen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.