Upprört efter hemtjänstbeslut i Kil – nu tas omtag

Uppdaterad
Publicerad

Plötsligt fick de anställda inom hemtjänsten reda på att Kils kommun vill att de ska börja arbeta varannan helg redan i början av maj.

Men efter kraftiga reaktioner tas nu omtag i processen.

Kils kommun har haft det svårt att få ihop bemanningen inom flera områden och arbetar nu efter ett projekt som går under namnet ”Kund 21”.

– Vi upptäckte att vi hade väldigt mycket vikarier inne i hemtjänsten, barnomsorgen och äldreomsorgen över huvud taget, säger kommundirektören Jan-Olov Ragnarsson.

Inom hemtjänsten är bland annat målet att få bort de delade turerna framöver och att öka andelen fast anställd personal – men i ett första skede ska en förändring göras i schemaläggningen. Den skulle bland annat innebära att en stor del av hemtjänstpersonalen måste arbeta varannan helg.

Kraftiga reaktioner

Förslaget slog ner som en blixt från klar himmel hos många anställda och har skapat kraftiga reaktioner.

Och det leder nu till att omtag tas i processen redan kommande vecka. Om det leder till att nyordningen skrotas är dock oklart.

Hör Jan-Olov Ragnarsson berätta mer i videon.

Från fackförbundet Kommunals sida säger Anna-Karin Salomonsson, ordförande för sektionen i södra Värmland, att de har reserverat sig mot beslutet och anser att processen har varit för snabb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.